Shark007 Codec Pack

Sinds Windows Vista is er de Windows Media Foundation (WMF) die in Windows 7 verder ontwikkeld is en dient ter vervanging van DirectShow. Ontwikkelaars worden dan ook aangeraden om deze WMF te gebruiken in plaats van DirectShow. Binnen de WMF worden reeds veel audio- en videoformaten ondersteund en zijn aparte (3rd party) codecs niet meer nodig. Een voorbeel hiervan is H.264 dat in de WMF aanwezig is en zowel Windows Media Player als Windows Media Center gebruiken nu deze WMF. Link naar MSDN pagina met ondersteunde formaten in WMF: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/dd757927%28v=VS.85%29.aspx

WMF verdeelt de taken, bv. de weergave van video, in verschillende stappen. Elke stap in het proces wordt een filter genoemd. Filters worden m.b.v. input- en output pins met elkaar verbonden en zodoende ontstaat een filter grafiek (Eng: filter graph). Een Filter Grafiek bevat dus alle noodzakelijk filters om een bepaalde taak te kunnen uitvoeren. Ontwikkelaars kunnen filters toevoegen of wijzigen in de grafiek om bv. effecten toe te voegen en het resultaat op te slaan in een bestand of als een stream weer te geven.

 

 

 

 

 

 

 

Link: graphedit

Ondanks dat er op een bepaald systeem codecs geïnstalleerd kunnen zijn voor bepaalde formaten die (nog) niet in de WMF zitten, is het niet vanzelfsprekend dat de media probleemloos afgespeeld kan worden. Er is niet voor niets de term codec hell! Er kunnen voor een bepaald formaat meerdere codecs op een systeem aanzwezig zijn. Handig is om dan GraphEdit te gebruiken om te zien welke (fabrikant) codec volgens de registry het bestand zal (proberen) te decoderen en welke filters gebruikt gaan worden. Mocht het dan toch niet werken dan zit er helaas niets anders op om codecs te unregisteren uit het register en andere codecs te registeren.

Een erg handige utility om de filters aan te passen voor audio- en videoformaten is Shark007 Codec Pack.

Deze pagina heeft betrekking op versie 3.4.0 van de Shark Codec Pack. Belangrijk om te weten is dat op een 64-bits-systeem EERST de 32-bits versie geïnstalleerd moet worden!

Installatie dient altijd ‘als Administrator’ te gebeuren!

 

 

 

 

 

Het eenvoudigst is om de Volledige setup uit te voeren, eventuele extra software hoeft uiteraard niet geïnstalleerd te worden. (zogenaamde junkware als weatherbug en Ask toolbars e.d.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zodra deze installatie gereed is, dient de 64-bits versie (op 64-bits OS) uitgevoerd te worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mocht er nu onverhoopt toch wat Junkware geïnstalleerd zijn, haal dat dan weg via Configuratiescherm – ‘Programma’s en onderdelen’

Via het Windows Startmenu zijn er nu dus twee programma’s bij gekomen. De 64-bits versie is voor codec-instellingen van de player van Windows Media Center die op 64-bits draait, de 32-bits versie is voor codec-instellingen van de 32-bits Windows Media Player die, ook op een 64-bits systeem, de standaard player is.

 

De instellingen die vervolgens hieronder worden aangegeven gelden zowel voor de 32-bits als voor de 64-bits versies van Shark007. De volgorde waarin je dit doet is niet belangrijk.

Config tab:

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook al is op een 64-bits systeem de standaard media player de 32-bits versie, er is ook een 64-bits versie aanwezig van WMP12. De aanbeveling is echter om de 32-bits versie te blijven gebruiken. In feite hoef je dus niets te wijzigen in dit scherm.

De Misc. tab blijft ook standaard, we gaan door naar de Audio tab:

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier op de ‘setup LAV audio‘ knop voor het volgende scherm:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je een AV-Receiver gebruikt voor je mediacenter, pas dan deze instellingen aan zoals hierboven weergegeven. Voor stereo-systemen hoef je geen aanpassingen te doen.

AVI tab:

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze zetten we op de LAV’s splitter.

De H.264 blijft standaard, dus door naar de MKV Tab:

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier gaan we de LAV’s splitter weer instellen

MOV/OGG tab:

 

 

 

 

 

 

 

 

Een aantal filmpjes van mijn foto-camera kon ik niet afspelen met de standaard instellingen, door Gabests splitter te gebruiken kon dat wel.

MPG/MP4 tab blijft ook standaard, dus door naar de SWAP tab:

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier kun je de ‘Windows DMO video codecs’ disablen indien je problemen hebt met het weergeven van AVI bestanden waarin een 5.1 geluidsspoor zit.

Hiermee is de configuratie voor de 64-bits versie gereed. Vervolgens dienen dezelfde instellingen in de 32-bits versie gemaakt te worden.

Hier zie je hoe de LAV splitter gebruikt wordt voor DVD (VOB)

 

 

 

Mocht je Total Media Theater gebruiken, dit zijn de TMT 5.1 instellingen:

 

1 Reactie op Shark007 Codec Pack

  1. Ab zegt:

    Bedankt voor al je geweldige info. Ik gebruik het veel. Bij de codecs moet echter nog wel iets bij. Om WMC gebruik te laten maken van srt bestanden moet bij de tab H264 nog: use Microsoft codec aan staan. DXVA werkt ook maar dan is het erg klein. Wellicht is dit ergens anders nog in te stellen.

    Misschien iets om toe te voegen aan de site?

    Groeten,
    Ab

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Geef antwoord op de volgende vraag: *
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.