Domotica

Domotica is een samenvoeging van Domus(huis) en telematica. M.a.w. het integreren van geautomatiseerde taken in huis. Er is een standaard voor de communicatie tussen de modules onderling via het lichtnet: X10. Er wordt gecommuniceerd tussen een controller en de diverse modules, zoals lichtdimmers, aansturing voor rolluiken, een camera besturen of een willekeurig apparaat in een stopcontact of schakelaar.
X10 maakt dus gebruik van het bestaande lichtnet om signalen te versturen en zodoende is het dus (meestal) niet nodig extra bekabeling aan te brengen.

Er zijn twee mogelijkheden om de X10 modules aan te sturen, via een console of via een module. Een module wordt aan een PC gekoppeld en mbv software kunnen macro’s gemaakt worden om de modules op ingestelde tijden aan of uit te laten gaan. Een goedkope module is de CM11, deze werkt via een seriele poort. De opvolger van de CM11 is de CM15, deze wordt via USB aangesloten en heeft nu tevens de mogelijkheid om RF signalen te ontvangen van bv. draadloze bewegingsmelders of deurcontacten. Als opvolging van een alarmering kan een telefoonkiezer gebruikt worden die een melding geeft op een telefoon bij het activeren van één van de sensors. Een telefoonkiezer is een aparte module maar als voor een console gekozen wordt, bv de SC28, dan zit alles in één apparaat. Alle X10 apparatuur kan aangeschaft worden bij Digital Hifi.

Er worden twee units gebruikt:

 • Een CM11 module om vanaf de Media Center commando’s naar verlichting e.d. te sturen
 • Een SC28 console om als alarmsysteem te gebruiken en om verlichting aan te zetten als gevolg van het activeren van een RF sensor

De te gebruiken X10-modules zijn:

 • LM15 – Voor een aantal lampen hebben we een fittingmodule
 • LM12 – voor het schemerlampje op de vensterbank nemen we de dimmermodule
 • AM12 – Voor extra verlichting gaan we een eenvoudige schakelmodule gebruiken
 • AW10 – Voor een aantal kamers gaan we de aan/uit schakelaar op de wand vervangen voor deze schakelaars
 • UM7206 – Een laagspannings schakelmodule om de verwarmingsketel aan en uit te schakelen

De te gebruiken RF modules zijn:

 • TS10 – Digimax thermostaat om de temperatuur in de huiskamer te sturen
 • MS13 – Bewegingsmelder om verlichting aan te zetten bij detectie
 • MS18 – Bewegingsmelders als sensoren voor alarmering
 • DS18 – Deurcontacten voor alarmering bij inbraak
 • SS13 – Paneel met RF schakelaars om verlichting aan/uit te zetten zonder software
 • KR18 – sleutelhanger om alram aan/uit te zetten

Verlichting via Media Center

De speurtocht naar geschikte software gaat nu beginnen. Via Internet vind je heel veel software voor X10 besturing. Marmitek levert bijvoorbeeld ActiveHome maar wij willen natuurlijk wel een Media Center versie van de software hebben. Mogelijke kandidaten zijn o.a. Homeseer, Exdomus, iDomus, …
De spoeling wordt daardoor al dunner en uiteindelijk is de keuze gevallen op ExDomus door de mooie interface, het installatiegemak en de prijs. We moeten voor het X10-protocol de Premium versie hebben en die gaan we downloaden en eerst maar eens een paar dagen testen. Als ie bevalt kunnen we het pakket aanschaffen voor 39,99 euro.

Zoals het scherm aangeeft, kun je de server op een PC installeren en de client op een andere machine, inclusief de Media Center client. De server is de machine waar de CM11 module op is aangesloten en bij ons is dat de Media Center zelf, die staat immers altijd aan. Kabel in de com-poort en de module in het stopcontact… De installatie is een fluitje van een cent, als Media Center geïnstalleerd is wordt dat gedetecteerd en kun je de MCE client installeren.

Hierna vind je onder de start-knop de programma’s PC Client, Server Configuration en MCE Client alsmede een handleiding. Als eerste starten we de server configuratie en deze wil graag weten op welke poort de X10-controller is aangesloten. In ons geval is dat COM1 en de firmware version 8 wordt automatisch gevonden op deze poort dus dat is handig. Om bepaalde taken automatisch te kunnen laten uitvoeren, de Scenes, wordt gevraagd waar wij ons bevinden, de ‘Ephemerides’ en dan is het instellen van de server gereed. De exDomus server draait nu als een service en we hoeven er niets meer aan in te stellen. De X10 modules moeten elk een eigen adres hebben om ze te kunnen bedienen met de software. Hiervoor zijn er wieltjes op de modules aanwezig en het linkerwieltje is voor het huis of de ruimte (bijna altijd op ‘A’) en het rechterwieltje is de unitcode, van 1 t/m 16.

We starten de PC client en wat blijkt? De interface is reeds in het Nederlands, dat is handig… We gaan naar ‘Configuratie’ en gaan de Vertrekken invullen. Woonkamer, keuken, slaapkamer, studeerkamer, gang. Daarnaa de Randapparatuur: lampdimmer en de 2 lampfittingen. We plaatsen één lamp in de gang en de andere lamp en de dimmer in de woonkamer, wandschakelaars in de woonkamer en de studeerkamer. We moeten alleen zorgen dat we het juiste huis- en device-nummer selecteren.
Het huisnummer is voor alle apparatuur ingesteld op ‘A’ en de lamp in de gang komt op A2, daardoor kunnen we met de sleutelhanger deze lamp aan- en uitzetten. De verlichting in de woonkamer komt op A5 en A6, dit omdat de wandschakelaar SS13 opvolgende unitcodes gebruikt.

We kunnen nu kiezen om óf het hele vertrek (bv Woonkamer) donker te maken óf we kiezen voor Woonkamer en kunnen elke lamp apart aan en uit zetten.

Het mooie van dit programma is dat je scenes kunt maken, toegespitst op Media Center. We kunnen bijvoorbeeld de scene ‘TV kijken’ maken en de bedoeling is dat het licht gedimd wordt en Media Center op het scherm ‘Films & TV’ komt te staan. Ook een mogelijkheid is om één uur vóór zonsondergang de verlichting in de woonkamer aan te schakelen en bv. om één uur ’s nachts weer uit.

Alarmsysteem via SC28

Het console SC28 gaat gebruikt worden om te reageren op de RF apparatuur en als gevolg hiervan een X10 module aan of uit te zetten. Daarnaast zal het console gaan uitbellen naar mijn mobiele telefoon in geval van een probleem of als gevolg van een alarmering. Momenteel is er de volgende functionaliteit ingesteld:

 • Zodra de SC28 op Alarm gezet wordt zal het huis bewaakt worden via de bewegingsdetectoren en de deurcontacten. Zodra één van deze detectoren een signaal sturen zal het alarm afgaan en een mobiele telefoon gebeld worden. Hierdoor kan dan de nodige actie ondernomen worden, eventueel het alarm uitzetten met de mobiel of de politie bellen…
 • De thermostaat staat ingesteld op 16 graden en stuurt op regelmatig tijdstip via RF de gemeten temperatuur naar de SC28. Deze zal vervolgens de UM7206 aanzetten als de temperatuur te laag is, waardoor de boiler aangaat. Deze UM7206 zit op de plaats van de oude CV thermometer die nu doorgelust is. In de SC28 is een Timer geconfigureerd die dagelijks om 17:00 de verwarming op ‘Comfort-mode’ zet, hetgeen betekent dat de temperatuur naar 21 graden moet gaan. ’s Avonds om 23:00 zorgt Timer 2 ervoor dat de temperatuur niet hoger komt dan 16 graden voor de nacht.
 • Een extra sensor ‘kijkt’ als iemand de trap afloopt en zal vervolgens de lamp in de gang aandoen waardoor een veilige situatie ontstaat om de trap af te lopen. Eén minuut later gaat de lamp weer uit…
 • Als extra functionaliteit kan via het schakelpaneel de lampen boven aangezet worden, dit paneel is in de gang aan de muur geplakt. Het stuurt RF signalen naar de SC28 en die zet de lampen in de woonkamer aan via X10. Hetzelfde kan gedaan worden op het paneel van de console zelf.
 • Tenslotte kan er ingebelt worden op het console en verlichting of de verwarming aan- of uitgezet worden. Handig om een half uur voor thuiskomst alvast de verwarming aan te zetten op ‘Comfort’.

 

Reacties zijn gesloten.