Media Center Extender

Windows Media Center is een mooi systeem voor in de huiskamer! Maar wat als we de functionaliteit, met dezelfde ‘look and feel‘, ook in de slaapkamer, kinderkamer, studeerkamer, badkamer of misschien wel in de keuken willen hebben?

Multiroom 
Om dit mogelijk te maken en dezelfde media-bestanden te kunnen raadplegen, zullen we moeten gaan werken met een zogenaamde Extender.

Extenders zijn er in verschillende soorten, wij nemen er twee ‘onder de loep’:

  1. Windows Media Center client-PC als Extender
  2. Windows Media Center Extenders als set-top box

Om met de eerste te beginnen, een client-PC is in feite een kleine losstaande Windows Media Center maar zodra deze lid wordt van hetzelfde thuisnetwerk als de Windows Media Center in de huiskamer kunnen de media-bestanden eenvoudig gedeeld worden. Zeker als dan ook nog eens gebruik gemaakt wordt van een Windows Home Server, dan is elke Windows Media Center in het thuis-netwerk in staat om elke media af te spelen, met dezelfde ‘look and feel‘ als in de huiskamer. Het grote voordeel van optie 1 ten opzichte van optie 2 is dat een client-PC ook nog zelf applicaties kan draaien, zoals web-browser, office-applicaties, etc.. Uiteraard kunnen er zo veel client-PC’s in het netwerk geplaatst worden als wenselijk is.

thin Client-PC als Extender

thin Client-PC als Extender

De tweede optie is een apparaat specifiek gemaakt om als Windows Media Center Extender te dienen. De meest bekende is de XBOX360 van Microsoft. Hiermee wil dit bedrijf graag dat alle media in de toekomst bekeken wordt. De XBOX moet volgens Microsoft dus naar de huiskamer! Nu is dat een mening die wij niet delen, maar ieder voor zich mag dat bepalen…

xboxmc

Microsoft XBOX360

Desalniettemin heeft de XBOX360 een ingebouwde Extender-functie die hetzelfde is als de apparaten van Linksys die een paar jaar geleden op de markt gezet zijn: de Linksys DMA2100 en de DMA2200. (de DMA2200 heeft als extra een ingebouwde DVD-speler)

Linksys DMA2100

Linksys DMA2100

Ceton Echo

Ceton Echo

 

Het bedrijf Ceton is met de Echo ook de extender-wereld binnen gekomen al was deze in eerste instantie bedoeld voor hun DRV-systeem genaamd “Q”.  De “Q” is er nooit gekomen maar Ceton is met de “Echo” in feite de enige fabrikant die vandaag de dag nog extenders voor Windows Media Center maakt, buiten Microsoft zelf dus met de XBOX. In Windows 8 wordt trouwens uitsluitend nog Microsoft extenders ondersteund. (lees: de XBOX)

Kortom: als optie-2 extender is er dus keuze uit:

  • Microsoft XBOX360
  • Ceton Echo

en eventueel

  • Linksys DMA2100
  • Linksys DMA2200

want de extenders van Linksys worden niet meer gemaakt en zijn alleen nog via 2e-hands markten te vinden, ze zijn er al voor een paar tientjes…

Een XBOX360, Linksys of Ceton Extender dient gekoppeld te worden aan een Windows Media Center en kan niet zelfstandig opereren. In feite wordt een soort remote Media Center gestart vanaf de Media Center in de huiskamer. Alle media-bibliotheken die ingesteld worden met het kenmerk ‘lokaal‘ maken dus gebruik van de lokale opslag op de media center in de huiskamer. Er is een limiet voor 5 extenders die gelijktijdig operationeel kunnen zijn. Gelukkig is de procedure voor het koppelen heel eenvoudig.

Op de Media Center Extender wordt eerst het netwerk ingesteld:

Linksys Settings

Deze zetten we op handmatig IP-adres aangezien de Linksys extender na opstarten gaat controleren of er updates zijn. Linksys is echter gestopt met deze extenders en biedt geen ondersteuning meer. De extender loopt vast bij het zoeken en daarom gaan we voorkomen dat er gezocht gaat worden op Internet. We doen dat door de beide DNS-instellingen op een ongeldig adres te zetten, namelijk 0.0.0.0

Kies voor Handmatig bij de Adresinstellingen:

WP_000133

Zet vervolgens de DNS-instellingen op 0.0.0.0.:

WP_000134

Hierna kan de Extender ingesteld worden via Extender -> Extender Instellen. Er verschijnt een Installatiecode op het scherm en deze moet overgenomen worden in de Windows Media Center waaraan gekoppeld wordt.

Linksys Extender code

 Op de Windows Media Center is inmiddels gedetecteerd dat er een Extender in het netwerk aanwezig is en er wordt gevraagd of we deze willen instellen voor gebruik.

extender1

Nadat de installatie-wizard is gestart dient de Installatiecode ingegeven te worden.

extender3

Nadat de mediabestanden gecontroleerd zijn is de extender gereed voor gebruik.

extender5

 WP_000138

 en zo heb je ineens Windows Media Center in de keuken…

Reacties zijn gesloten.