Afspeellijsten

Binnen Windows Media Center bestaat de mogelijkheid om eigen afspeellijsten te maken. Deze afspeellijsten kunnen gevuld zijn met muziek, maar ook met afbeeldingen of videobestanden, mits het formaat ondersteund wordt uiteraard. Er kunnen uitsluitend bestanden in een afspeellijst geplaatst worden, hele CD’s of DVD’s kan dus niet.

Binnen de muziek van Windows Media Center zijn standaard al ‘Automatische Afspeelijsten’ aanwezig:

 • Alle muziek
 • Muziek afgespeeld in de afgelopen maand
 • Muziek meest afgespeeld
 • Muziek met 4 of 5 sterren
 • Muziek met 5 sterren
 • Muziek toegevoegd in de afgelopen maand

Deze automatische afspeellijsten worden dynamisch bijgewerkt. Als je bv. een muziekbestand 5 sterren geeft komt deze in alle automatische afspeellijsten met uitzondering van ‘Muziek toegevoegd in de afgelopen maand’ tenzij het een nieuw muziekbestand is, dan komt het ook daar in. Het zou kunnen dat het nummer niet in ‘Muziek meest afgespeeld’ komt, maar als je het 5 sterren geeft speel je het wellicht toch vaak af en komt het hier dus ook in.

Bij Afbeeldingen kunnen ook afspeellijsten gemaakt worden, dit wordt echter ‘Diavoorstelling’ genoemd. Welke je keuze je ook maakt in Windows Media Center, een Diavoorstelling bij Afbeeldingen maken of een Afspeellijst bij Muziek maken, beiden geven de mogelijkheid muziek en/of afbeeldingen te selecteren en aan een verzameling toe te voegen.

Toevoegen van een Afspeelijst via Muziek

Toevoegen van een Diavoorstelling via Afbeeldingen

Type de naam voor de Afspeellijst in

Geef aan of er Muziek of Afbeeldingen toegevoegd moeten worden

Selecteer de nummers door er een vinkje voor te zetten

Muziek kun je zoeken via alle opties die standaard ook bij Muziek aanwezig zijn, dus via de Albums, Artiesten, Nummers, Genre, etc...

Na het selecteren van de nummers kunnen er eventueel afbeeldingen worden toegevoegd of de naam kan nog gewijzigd worden. Met 'Maken' wordt de lijst opgeslagen.

De zojuist gemaakte Afspeellijst komt in het overzicht te staan.

Selecteer de Afspeellijst om de gegevens ervan te kunnen zien

De Afspeellijst wordt afgespeeld.

Afspeellijsten worden opgeslagen in een map genaamd ‘Afspeellijsten’ in de locatie waar ook de muziek wordt geript. Deze locatie kan gewijzigd worden met de Windows Media Player via het tabblad ‘Muziek rippen’. Uiteraard zal de afspeellijst die gemaakt is in Windows Media Center ook binnen Windows Media Player getoond worden:

Wat in Windows Media Center niet kan maar in Windows Media Player wel, is het maken van automatische afspeellijsten. Zoals al eerder opgemerkt zijn dit dynamische lijsten waarvan de inhoud wijzigt aan de hand van ingestelde criteria. Bijvoorbeeld een lijst maken van alle muziekbestanden waarvan de bitrate tenminste 300kbps is.

Afspeellijsten zijn dus verzamelingen van, in dit geval, muziek die je graag bij elkaar in één verzameling hebt staan. In Windows Media Center is er nu ook nog de mogelijkheid om de Afspeellijst(en) naar CD of DVD te branden en deze dan bv. in de auto te luisteren. Selecteer hiervoor de Afspeellijst en kies voor ‘Acties’.

De Actie Cd/dvd branden

Kies voor 'Audio-cd' om de muziek op een 'gewone' CD-speler kunnen beluisteren

Geef de CD een naam

Er worden automatisch nummers uit de lijst gehaald als de CD te vol is om te branden. Hier passen 17 van de 20 op de CD

2 Reacties op Afspeellijsten

 1. Huub Rekmans zegt:

  Ik probeer een dvd te branden met afbeeldingen en muziek. Het branden met een DVD +RW komt niet verder dan 4%. Dat volgt er een foutmelding van het branden.
  Weet iemand waar dit aan ligt en hoe op te lossen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Geef antwoord op de volgende vraag: *
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.