Afspelen van DSD bestanden in Windows Media Center

Er is geen twijfel over: SuperAudio-CD’s klinken extreem goed als je ze afspeelt op de juiste apparatuur. De opname-techniek die gebruikt wordt bij het samenstellen van een SA-CD is Direct Stream Digital, afgekort tot DSD. Hierbij wordt tijdens het converteren van analoog naar digitaal 2,8 miljoen keer per seconde een sample genomen, wat 64 keer beter is dan bij een gewone CD.

Om SA-CD’s af te kunnen spelen is een SA-CD speler nodig. Niet iedereen heeft zo’n speler in huis maar het kan ook anders…

Bron:
Een DSD-bestand is in feite een geripte SA-CD. Nu kunnen deze DSD-files ook aangeschaft worden via Internet in de vorm van een (al-dan-niet) betaalde download, bijvoorbeeld bij http://bluecoastrecords.com/formats/dsd. Op deze site kun je inloggen en dagelijks gratis DSD-bestanden downloaden. Een populaire site met een groot assortiment is Acoustic Sounds. Eenmaal als je een dsd-bestand hebt, kun je deze niet (zomaar) afspelen met je Windows Media Player of iTunes. Eerst moet het bestand omgezet worden en daar zijn twee methodes voor:

1. DSD omzetten naar PCM -> DoP
2. Een DAC gebruiken die native-DSD ondersteund.

Formaat:
We hebben een bestand van 156 Mb qua grootte, één song, genaamd “Sareena Overwater – Blue Coast Special Event 27 – Someone Else – 2.8MHz-DSF.dsf” gedownload van Blue Coast Records. Ja, je leest het goed, 2.8MHz oftewel 2.822.400 Hz. Als we dat delen door 44.100 Hz (CD) dan komen we op 64. Dit soort bestanden wordt daarom dan ook wel aangeduid als DSD64. Bestanden van 5.644.800 Hz worden aangeduid als DSD128 en er zijn ook DSD256 bestanden van 11.289.600 Hz en zelfs DSD512, dus 22.579.200 Hz! Aangezien 64 * 8 = 512 wordt dit ookwel Octo-DSD genoemd. (64 * 4 = 256 en DSD256 wordt ookwel Quad-DSD genoemd)

Een DSF-bestand is het formaat van DSD waar ook de metadata in opgeslagen kan worden. Er zijn ook andere formaten beschikbaar, zoals ‘DFF’ of ‘ISO’, maar daar kan dan weer geen metadata in of moet eerst geconverteerd worden.

Hardware:
Het afspelen van een DSF-bestand kan uitsluitend via de computer en een DAC die via de USB (2.0>) poort is aangesloten. Deze DAC moet dan native-DSD ondersteunen en een voorbeeld is de “iFi micro iDSD” of de “iFi nano iDSD“. iFi Nano

In het geval van omzetting door de PC naar een PCM formaat (DoP) volstaat het trouwens om het PCM formaat aan de versterker aan te bieden, al dan niet via een DAC.

Software:
Op de PC kunnen we kiezen voor o.a. JRiver om DSD bestanden af te spelen. In het ‘audio menu’ -> bitstreaming -> ‘Output format’ is te kiezen voor ‘DSD in DoP format’ of, als de aangesloten DAC native DSD ondersteund, ‘2xDSD in native format’.

Een andere speler is FooBar2000. Hiermee kan ook DSD afgespeeld worden, mits er daarvoor een add-on genaamd foo_input_packeddsd.dllwordt geïnstalleerd.

Converteren:
1. Download en plaats de “foo_input_packeddsd.dll” in de Foobar Component folder
2. Installeer deze FLAC plugin
3. Na een restart van Foobar verschijnt “SACD” via “File->preferences ->Tools”
Stel deze alsvolgt in:
– ASIO Driver Mode: DSD
– PCM Volume: +0dB
– PCM Samplerate: 176400
– DSD2PCM Mode: DSD over PCM
– Plaats een vinkje bij “Editable Tags

FooBar01

Drag & Drop nu het DSF-bestand in Foobar en klik met de rechtermuisknop op het bestand. Kies nu voor Convert…

FooBar02

Aangezien we FLAC hebben geïnstalleerd kunnen we dit bestand converteren naar FLAC. Samen met de vorige instellingen wordt nu het DSD-bestand ingepakt in een FLAC container. Het afspelen van FLAC bestanden kon al in Windows Media Center dus zal nu het DSD-bestand gestreamed worden via USB naar de aangesloten DAC. Deze dient dan uiteraard wel native DSD te ondersteunen maar dan speelt het DSD bestand dan ook via je DAC naar je aangesloten versterker. Controleer hier of jouw DAC het DoP ondersteund.

mce

Reacties zijn gesloten.