Afspelen van FLAC bestanden

FLAC staat voor Free Lossless Audio Codec en dit formaat is dus hoge kwaliteit audio. Standaard wordt dit niet onderstuend en kun je deze bestanden dus niet afspelen.Hier volgt een methode om dit toch mogelijk te maken en ze zelfs op een extender af te spelen…
Als eerste dient er een Codec geïnstalleerd te worden, afhankelijk van je OS, hier de links:
32 bits codec
64 bits codec

In de Windows verkenner zul je zien dat de flac-bestanden herkend worden en geassocieerd zijn met de Ogg-codec:

flac

Om de flac-files ook in Windows Media Center zichtbaar te maken maken we gebruik van Windows Media Player. Hier moet een extra programma uitkomst bieden:
WMPTagPlus-2.1 zal de Metatags zichtbaar maken binnen Media Player en dus ook in Media Center. In Windows Media Player ziet het er dan zo uit:

WMPTagPlusWMP2

Mocht nu je Muziekbibliotheek niet gevuld worden met de FLAC-bestanden, dan kun je de bibliotheek opnieuw oplaten bouwen. Ga hiervoor alsvolgt te werk:

 • Stop de ‘Windows Media Player Netwerk-Sharing Service’ via services (Systeembeheer in Configuratiescherm)
 • Zet ‘Verborgen bestanden en mappen’ aan via de Map- en Zoekopties in de Windows Verkenner
 • Rename het bestand CurrentDatabase_371.wmdb naar CurrentDatabase_371.oud (of verwijder het) in de folder C:\Users\jouw naam\AppData\Local\Microsoft\Media Player\
 • Start de ‘Windows Media Player Netwerk-Sharing Service’ via services (Systeembeheer in Configuratiescherm)

Nu zal bij het starten van Media Player of Media Center de muziekbibliotheek opnieuw gevuld worden, inclusief de FLAC-bestanden. Als je een plaatje van het albumhoesje in dezelfde folder plaatst en deze folder.jpg noemt, dan krijg je tevens een album-art te zien.

flac-wmc

Een andere manier om de FLAC bestanden opnieuw te scannen en in de muziekbibliotheek te plaatsen is met WMPTagPlus zelf. Start hiervoor de Windows Media Player en ga naar Organiseren -> Opties. Vervolgens kies je voor het tabblad ‘Invoegtoepassingen’ en kies hier de Categorie ‘Achtergrond’. Hier vind je WMP Tag Plus en deze zal aangevinkt (moeten) zijn.

WMPTagPlusWMP

Via de knop ‘Eigenschappen’ kun je nu WMP Tag Plus configureren maar via de opties ook opnieuw naar FLAC bestanden laten zoeken.

WMPTagPlusTools

 

21 Reacties op Afspelen van FLAC bestanden

 1. willem voorneveld zegt:

  WMP Tag Plus is geen geldige link meer. Ik heb nog geen alternatief gevonden?

  Help !

  Willem
  (Nog steeds een zeer geode website !!- Wel done)

 2. pieter gaag zegt:

  geweldig,ff zoeken en het werkt meteen,vriendelijk bedankt.

 3. Peter zegt:

  Alle stappen op deze pagina succesvol doorlopen, TagPlus aangevinkt en in hetzelfde submenu onder opties ook bij “achtergrond” aangevinkt. WMP (12) vindt echter geen flac-files, mediabibliotheek wordt alleen met oude mp3 gevuld. Bij handmatig selecteren via “openen” krijg ik een foutmelding; lijst met flac-bestanden verschijnt wel maar met X in rood cirkeltje ervoor. Individueel Flac-bestand handmatig openen met WMP werkt wél, echter zonder meta-info.

 4. John zegt:

  Perfect programma, werkt direct. waanzinnige geluidskwaliteit.
  Dankje

 5. E. A. SCHWERDT zegt:

  Hi,
  Heb WINDOWS 7 en heb alle aangegeven stappen uitgevoerd. Heb zowel de 32- als 64-bits codec geïnstalleerd (eerst alleen 64 bits). Na openen WMP alle flac-bestanden zichtbaar die op mijn QNAP NAS staan, incl. hoesjes. Selecteer ik echter een track om af te spelen dan verschijnt altijd de volgende boodschap.
  Windows Media Player: “Kan bestand niet afspelen. Mogelijk biedt da speler geen ondersteuning voor het bestanstype of de codec die is gebruikt om het bestand te comprimeren”.
  Geen idee wat ik verkeerd kan doen c.q. heb gedaan.
  Graag HULP!! Bij voorbaat dank.

  • Nico zegt:

   Heb je wel het volgende gedaan: (WMPTagPlus aanvinken in Media Player: Achtergrond bij Invoegtoepassingen)

   “WMPTagPlus-2.1 zal de Metatags zichtbaar maken binnen Media Player en dus ook in Media Center.”

   .Nico

 6. E. A. SCHWERDT zegt:

  Hi again,
  Heb ondertussen wat verder gekeken. Blijkt nu dat lang niet alle in flac geripte album op de NAS s in de WMP lijst staan en van de meeste albums ook weer niet alle nummers. En als ik de bestandeigenschappen van een track opvraag, dan worden grootheden als Bitrate en Audiocodec niet weergegeven. In plaats daarvan slechts een liggend streepje “- “. Misschien voegt dit nog iets toe aan het beeld?

 7. E.A. SCHWERDT zegt:

  Nico,
  Dank voor snelle reactie! Echter:
  – kan geen plek vinden voor aanvinken WMPTagPlus in Media Player. Kan “Invoegtoepassingen” alleen maar vinden door in WMO “Organiseren” te kiezen, en dan “Opties”. Maar wat dan verder bedoeld wordt met “Achtergrond” is me niet duidelijk en kan ik niet vinden.
  – mijn probleem is het nog steeds niet afspelen van mijn flac-bestanden; de “Metatags” (ik dacht dat dat track-gegevens waren??) zijn wel zichtbaar.
  – ik vind het zeer verontrustend dat slechts een deel van de naar NAS geripte albums zichtbaar zijn en dan per album weer lang niet alle geripte tracks! Alles of niets zou ik zeggen, maar niet iets er tussen in!
  Ook kampen mijn andere muziekbestanden (mp3, wma) nu met dit zelfde soort problemen.
  Kan e.e.a. misschien te maken hebben met het feit dat ik vanmorgen eerst gedwongen om Explorer versie 11 te installeren?

  Misschien eerst alles weer weghalen (32 bits en 64 bits codecs en WMPTagPlus-2.1) dan nog eens opnieuw proberen en misschien daarbij door jou geadviseerd met een stap-voor-stap aanpak???!
  Zou fijn zijn…
  Groet, ersy

 8. dennis zegt:

  Hi,
  Heel fijn -_+.

  Kan nu al mijn bestanden streamen.

 9. JanG zegt:

  Werkt perfect en in één keer.
  Bedankt

 10. frank zegt:

  Weet je ook een goede link om gratis (en zonder spam of wat dan ook) Flakbestanden om te zetten naar MP3? Ooit heb ik een converter gehad maar ben deze link kwijt en ik durf dit niet goed te downloaden omdat ik dan troep binnen krijg.

  • Nico zegt:

   Zou je ff moeten googlen. Maar waarom zou je dat doen?

  • Peter Huppertz zegt:

   Frank, als je FLAC af kunt spelen is er geen enkele reden om MP3 af te willen spelen. Ook mijn echtgenote, die altijd beweert dat ze “geen verschil hoort” was in staat om, in een dubbelblindtest te benoemen wanneer ik een MP3 afspeelde en wanneer ik een FLAC afspeelde. Okee… dat niet… maar ze zei wel heel consequent “deze is echter, minder plat” bij de FLAC.

   Mocht je het toch willen (bijvoorbeeld om ze op een MP3-speler te kunnen afspelen), dan is
   http://sourceforge.net/projects/flacsquisher/
   een prima keuze.

 11. Flip zegt:

  Bedankt, werkt perfect!!

 12. Peter Huppertz zegt:

  Prima beschrijving. Alles werkte op eerste verzoek. Prettig, die integratie tussen Media Player en Media Center. Ik kan nu tenminste, als ik mijn muziek speel, de WMC-afstandsbediening gebruiken ipv dat ik het scherm (de TV) aan moet zetten en met een muis in de slag moet.

  De Media Center-computer heb ik via de S/PDIF digitaal aangesloten, om de DAC in de geluidskaart buiten gebruik te stellen – de DAC in mijn Rotel preproc/preamp werkt aanzienlijk beter. Koperglans zonder scherpte, en een heel fraai. diep, stabiel stereobeeld.

  Dank!

 13. Frits zegt:

  Kwam er eindelijk een keer van om te googelen hoe je flac met de WMP kunt afspelen. Je beschrijving en linkjes werken perfect. Alleen herindexeren duurde even, maar mijn muziekbibliotheek is dan ook behoorlijk groot :-)) Bedankt!

 14. Jan zegt:

  Goedendag,
  Ik heb alle hierboven genoemde acties om flac beststanden af te spelen via de windows mediplayer uitgevoerd. Als ik via de verkenner een flac muziekbestand open, opend een soort “mini” windows mediaplayer en kan ik dit muziek bestand beluisteren.
  Open ik de windows media player, zie ik al mijn Flac muziekbestanden met afbeeldingen, maar krijg ik wanneer ik deze af wil spelen de volgende boodschap: “Kan het bestand niet afspelen . Mogelijk biedt de speler geen ondersteuning voor het bestandstype of de codec die is gebruikt om het bestand te comprimeren”.
  Is hier misschien een oplossing voor?
  Dan heb ik nog een vraagje over het flac icoontje, het afgebeelde visje van Xiph.org is niet het officiële flac icoontje. Kan dit nog op een eenvoudige manier gewijzigd worden?
  Met vriendelijke groet,
  Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Geef antwoord op de volgende vraag: *
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.