LP opnemen

Vinyl (LP’s) kunnen we met een draaitafel afspelen en het analoge signaal versterken met de stereo-versterker zodat de luidsprekers het kunnen weergeven. Maar wat als we dezelfde muziek nu ook onderweg willen beluisteren? Dan moeten we het omzetten naar een digitale vorm zodat we het kunnen weergeven met een smartphone of via de autoradio.

Een programma waarmee dat (in onze ogen) het beste kan is Audacity (http://audacity.sourceforge.net/download) Er zijn ontzettend veel instellingen en manieren om een opname te maken met deze software maar ik leg hieronder een eenvoudige manier uit om een LP op te nemen en de tracks individueel te exporteren naar mp3 of flac formaat.

audacity

Aansluiten
Om opnames mogelijk te maken dient de analoge uitgang van de draaitafel (RCA connector) aangesloten te worden op blauwe AUX-ingang van je PC (mini-jack plug). Tevens is het nodig om een voorversterker te gebruiken omdat het signaal rechtstreeks van de draaitafel te zwak is om van op te nemen.

Project Draaitafel

Project Draaitafel

Phono Voorversterker

Phono Voorversterker

Eenmaal als alles is aangesloten dienen de instellingen van Audacity goed gezet te worden voor de gebruikte poorten van de PC.

Instellen
Gebruik hiervoor de [CTRL] + [P] toetscombinatie, Apparaten, en selecteer de luidspreker-uitgang en de auxiliary-ingang voor de MME host. Een alternatief kan de nieuwere ‘Windows DirectSound’ host zijn maar MME werkt op nagenoeg alle PC’s.

apparaten

Bij de optie ‘Kwaliteit‘ kan ingesteld worden hoe de opnames gemaakt moeten worden.

auda06Zodra dit allemaal is ingesteld doen we even een test met de naald op plaat en klikken we de ‘Record’ button (of toets [R]). Het input-signaal kan dan met de schuif bij het microfoon-icon zodanig ingesteld worden dat er geen overstemming is omdat het niveau te hoog is.

levels

Opnemen
Hierna kan de definitieve opname gestart worden met [R] en zal het niveau weergegeven worden op de linker- en rechter tracks.

audarec

Zodra kant A van de LP klaar is draaien we de plaat om en gaan we door met kant B van de LP. Je kunt eventueel Audacity pauzeren met [P] en doorgaan met opvolgend opnemen met [SHIFT] + [R].

Als alles is opgenomen hebben we één lange track die omgezet moet gaan worden in individuele tracks. Dit doen we met behulp van het labelen van de nummers in de track. Ga hiervoor naar het begin van de opname [HOME], verwijder de stilte vóór het eerste nummer door de stilte met de muis te selecteren en op [DEL] te drukken. Doe hetzelfde aan het eind van de opname [END] om daar ook de stilte te verwijderen.

Nu is een goed moment om het project op te slaan! [CTRL] + [S]

Labels plaatsen
Ga  terug naar het begin van de opname [HOME] en maak nu een label [CTRL] + [B]. Zoek het volgende nummer in de opname, klik hier met de muis en maak het label voor de 2e track. Label op deze manier alle nummers in de opname.

auda01

Normaliseren
Nadat alle labels geplaatst zijn kunnen we het opnameniveau normaliseren op -1.0 dB. Selecteer ‘Effecten’ in het menu en kies voor ‘Normalisatie…’ De standaard waarde van Audacity is meestal voldoende.

auda02

Mocht je verschil in niveau hebben op het ene kanaal t.o.v. het andere kanaal, selecteer dan ‘Stereokanalen onafhankelijk normaliseren’.

Exporteren
Dankzij de labels kunnen we nu de individuele tracks gaan maken. Hiervoor is de functie Bestand -> ‘Meervoudig exporteren…’ [CRTL] + [SHIFT] + [L].

auda03

Het gewenste exportformaat kan hier gekozen worden, bv. MP3 of FLAC… Bedenk wel dat Audacity een 32-bits stream zal exporteren als 16-bits maar met 44100 Hz heb je toch CD-kwaliteit. Om te exporteren naar o.a. mp3 dient er een extra tool gedownload te worden, ‘Lame for Windows’; http://lame1.buanzo.com.ar/#lamewindl Audacity vraagt de eerste keer naar de locatie van de lame file.

Metadata
De informatie per nummer kan ingevuld worden, hier wordt automatisch om gevraagd bij het exporteren.

auda04

Albumhoesje
Als laatste stap kun je op Internet het hoesje van het album zoeken en opslaan als folder.jpg in dezelfde folder als de muziekbestanden zijn ge-exporteerd.

Windows Media Center zal het in ieder geval op deze manier herkennen als deze map in de muziek-bibliotheek is opgenomen.

auda05

Reacties zijn gesloten.