Metadata

Wanneer een cd geript wordt naar de opslaglocatie wordt door Windows Media Center automatisch de gegevens via Internet opgehaald. Deze gegevens bevatten de artiest, titel, meewerkende artiest, album, tracknummer, albumhoesje, etc… Deze gegevens wordt de metadata genoemd en er zijn meerdere bibliotheken met deze data beschikbaar via Internet. De meest bekende zijn All Media Guide (AMG), freeDB en Gracenote.

metadata04

Als je in de verkenner naar een audiobestand bladert en daar naar de eigenschappen gaat, kun je bij het tabblad ‘Details’ de metadata zien en eventueel wijzigen.

metadata01De metadata wordt in het bestand opgeslagen. Het albumhoesje wordt als apart bestand, genaamd ‘folder.jpg’ opgeslagen in dezelfde folders als de muziekbestanden, hierdoor is het aanbevolen om voor elk album een aparte folder te maken.

Windows Media Center gebruikt deze metadata om de muziek weer te geven en biedt hierdoor de mogelijkheid om te zoeken op titel, artiest, genre, jaar en laat de albumhoesjes zien.

metadata02

Naast het automatisch ophalen van de metadata zijn er ook bedrijven die het rippen van je muziekcollectie verzorgen en daarbij ook de bestanden van de juiste metadata voorzien. Het is dan natuurlijk erg jammer als die data overschreven zou worden en om dat te voorkomen kun je dit in de Windows Media Player instellen via het tabblad Mediabibliotheek.

metadata03

Mocht je, om wat voor reden dan ook, de metadata snel willen kunnen aanpassen, dan is MP3TAG wellicht het programma dat je daarvoor kunt gebruiken. Hiermee zijn allerlei taken automatisch uit te voeren.

metadata05

Reacties zijn gesloten.