Organiseren films

In Windows 7 is er een aparte Films strip waarmee de Films bibliotheek geraadpleegd kan worden. Films hierin beperken zich echter niet tot (geripte) DVD’s maar ook MKV, MOV, WMV en ander videomateriaal kan hiermee bekeken worden. Hier volgen een paar tips om het overzichtelijk te houden.

Waar Microsoft in Vista mee begonnen is, de Windows Media Foundation Framework (WMF), is binnen Windows 7 verder ontwikkeld. Waar je in Vista nog aparte codecs nodig had, wordt nu gebruik gemaakt van WMF. In feite is het een vervanging voor een heleboel losse codecs in één pakket. Installeren van codecs voor formaten die al ondersteund worden door WMF wordt dan ook niet toegestaan en uitbreiding van WMF zal met Windows Updates gerealiseerd moeten worden. Gelukkig zijn de meeste audio- en videoformaten reeds ondersteund en biedt Windows 7 meer dan zijn voorgangers en er worden toch nog een aantal filters gebruikt via DirectShow. Deze laatste zijn wel aan te passen en dat is wat we o.a. doen met de Windows 7 Codec Packs.

De bibliotheek:
Het is verstandig om een aantal folders te maken en deze in een bibliotheek onder te brengen die we voor het gemak ‘Films’ gaan noemen. Bibliotheken in Windows 7 worden beter geindexeerd en het zoeken zal dan sneller gaan dan mediabestanden in ‘losse’ folders.

 1. Maak een nieuwe bibliotheek in de Windows Verkenner door met de rechtermuisknop op Biliotheek te klikken en te kiezen voor ‘Nieuw’en noem deze ‘Films’.
 2. Klik op de nieuwe bibliotheek en rechts verschijnt een knop om een folder toe te voegen, klik hier op maak een nieuwe folder (knop bovenaan) genaamd ‘Mijn Films’, deze komt dan in de locatie c:\users\[jouw naam]
 3. Voeg nog een nieuwe folder to en noem deze ‘Openbare films’ en plaats deze folder in de locatie c:\users\public Eventueel kun je de folder eerst aanmaken in de Verkenner en dan met de rechtermuisknop toevoegen aan de Films bibliotheek.
 4. [optioneel] Maak in deze folders nieuwe subfolders voor al je soorten films, bijvoorbeeld: MOV’s – MKV’s – WMV’s – AVI’s – DVD’s – etcetera…
 5. Kopieer/rip nu je films en DVD’s naar de juiste folders en plaats elke film in een aparte folder
 6. [optioneel] Plaats een cover-image als Folder.jpg in dezelfde folder als waar de film staat (vandaar de aparte folders)
 7. Download en installeer Haali Splitter en YAMMM
 8. Voeg de folders toe aan de Films bibliotheek binnen Media Center

Dus je krijgt dan bijvoorbeeld de volgende structuur:

C:\users\admin\Mijn films\
          - DVD's
          - MKV's
          - MOV's
          - WMV's

en

C:\users\public\Openbare films\
          - DVD's
          - MKV's
          - MOV's
          - WMV's

Deze structuur is niet verplicht in Windows 7 omdat de bibliotheek alle films laat zien, ongeacht de folder waarin ze staan. Ga je echter later gebruik maken van 3rd party software zoals ‘Media Browser’ of ‘My Movies’ dan kan het verstandig zijn de soorten films in een unieke folder te hebben staan zodat onbekende type bestanden niet tussen je films staan die wel herkend worden.

Als je veel films, DVD’s, etc. op een aparte Windows Home Server hebt staan dan kunnen deze ook aan de bibliotheek toegevoegd worden. Er staat daar bv. een share DVD’s en deze kan toegevoegd worden aan de Films library.

Waar je in Vista nog iets als FFDSHOW moest installeren om de juiste codecs te hebben om HD content af te spelen, wordt in Windows 7 gebruik gemaakt van de eerder genoemde Windows Media Foundation. Een HD-kwaliteit film van Internet gedownload (met de .mkv extensie) dient wel eerst gesplitst te worden in een audio-, video- en eventueel een subtitle-stream. Hierna kan de WMF zijn werk doen. De splitter vind je hier

Haali Media Splitter

Na ook dit geïnstalleerd te hebben worden de .mkv bestanden gesplitst en kunnen ook de HD films afgespeeld worden. Wel moet Media Center opnieuw gestart worden!

Indien Thuisgroepen ingesteld is en er andere computers op het netwerk aanwezig zijn om bestanden in de bibliotheken te plaatsen, dient de nieuwe Films bibliotheek gedeeld te worden en eventueel van een standaard locatie voorzien te worden voor opslag (de Opslaglocatie instellen).

Er is een tool van Microsoft waarmee AV streams getest kunnen worden en waarmee op grafische wijze de gebruikte filters weergegeven kunnen worden: Download GraphEdit

 

Zoals je hierboven kunt zien geeft Windows een foutmelding als de splitter niet geïnstalleerd is. Zodra de Haali splitter er wel is kan het bestand zonder foutmelding in de GraphEdit gesleept worden. Rechts zie je een afbeelding van GraphEdit in Windows 7. Na de splitter geïnstalleerd te hebben kan het bestand al afgespeeld worden.

DVD’s Rippen
Sommige DVD’s zijn beveiligd met een kopieerbeveiliging en m.b.v. DVDFab HD Encrypter kun je toch DVD’s kopieren. Let op dat je dit uitsluitend mag doen met je eigen DVD verzameling! DVDFab kun je hier vinden: www.dvdfab.com/free.htm

Library Info/Metadata
Even iets over metadata: dit is extra informatie dat aan een mediabestand of DVD wordt gekoppeld om meer informatie te krijgen. Bijvoorbeeld de albumnaam bij muziek tracks of de acteur bij speelfilms. Ook het jaar van uitgave of het Genre kan in metadata opgenomen worden. Extra informatie wordt vaak opgezocht in een externe bibliotheek, bv die van iMDB of tMDB.

Het mooie van Windows Media Center is de mogelijkheid om de films op Jaar van toevoegen, op Titel, op Type, op Genre of op Parental Control te sorteren en weer te geven. Ook een verhaaltje waar de film over gaat (Synopsis) behoort tot de standaard mogelijkheden. Alleen moet het wel ingevuld zijn! Bij Films zit die informatie in een xml-bestand en om het niet nodeloos ingewikkeld te maken hebben we een extern programma die het werk voor ons doet: YAMMM (klik hier voor de site).

YAMMM draait op de achtergrond als een service in Windows en zoekt automatisch de gegevens op voor de films. Binnen de configuratie van YAMMM dient de folder aangegeven te worden waar de films staan:

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier komt het voordeel om de hoek kijken als je alle films in een eigen folder hebt staan. Per folder wordt door YAMMM gekeken naar de naam van de folder (die gelijk is aan de naam van de film) en vervolgens wordt geprobeerd om de metadata op te zoeken. Er wordt dan een foldernaam.dvdid.xml bestand gemaakt met hierin het ID van de film, bijvoorbeeld:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<Disc>
 <Name>Pirates of the Caribbean The Curse of the Black Pearl</Name>
 <ID>12F7822E|43B73565</ID>
</Disc>

Windows ‘ziet’ aan deze data met het DVD Id erin, dat het om een film gaat en zal proberen om via de online-services de metadata op te halen. Als dat gevonden wordt zal er een tweede xml-bestand gemaakt worden. Deze staat dan in C:\Users\[gebruiker]\AppData\Roaming\Microsoft\eHome\DvdInfoCache en de naam van het .xml-bestand is de code uit de eerste xml, bv.: 12F7822E-43B73565.xml

De tag <MetadataExpires> in dat .xml-bestand, geeft aan wanneer Windows de metadata moet gaan verversen. Als je deze weg haalt of op een datum in de (verre) toekomst zet, blijft het bestand geldig voor deze film.
De tag <genre> geeft het Genre aan zoals Windows Mediacenter de Films indeelt om in Genre weer te geven. Overige metatags spreken eigenlijk voor zichzelf.

Mocht YAMMM nu niet de juiste informatie van de film kunnen vinden, omdat bv. de film een remake is en niet duidelijk is welke versie van de film je hebt, dan kun je de foldernaam aanpassen naar het volgende formaat:

"Titel film [imdb=tt0123456]" of "Titel film [tmdb=12345]"

Hierdoor zal YAMMM de juiste film-informatie ophalen aan de hand van het ID-nummer.

2 Reacties op Organiseren films

 1. nijenhuis zegt:

  yammm,

  mooi tooltje, maar werkt hij ook met media browser?

  vr. gr.

 2. nico zegt:

  @nijenhuis: Volgens de website van Media Browser haalt deze zelf al meta data op. Hiervoor heb je YAMMM dan niet niet nodig. Wil je de meta data ook in de Films-bibliotheek van Windows Media Center zelf, dan is dit idd een mooi tooltje! Het zou mij trouwens niets verwonderen als Media Browser de afbeelding van het hoesje en de xml-file met omschrijving ook oppakt als dat eenmaal met YAMMM gemaakt is.

  .Nico

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Geef antwoord op de volgende vraag: *
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.