PC wel of niet in domain?

Een PC aanmelden aan Windows Server 2012 Essentials valt normaal gesproken samen met het aanmelden aan een domain waarbij de homegroup functies komen te vervallen. Ook de voordelen van het aanmelden met een Microsoft account, zoals bv. het gebruik van SkyDrive en de integratie met de Metro-stijl apps zullen niet meer standaard aanwezig zijn als je de computer aanmeldt met een domain-account. Hieronder een uitleg over deze verschillende methodes en hoe deze te gebruiken.

Methode 1: Per app de credentials opgeven

Eenmaal aangemeld met een domain-account kun je wel de Metro-apps één voor één starten en aanmelden met je Microsoft account maar als je daarna een andere PC zou gebruiken moet je alles weer opnieuw doen. De domain-computer zal deze instellingen niet, via Skydrive, synchroniseren naar andere PC’s.

De Metro-apps zullen vragen om Microsoft-account gegevens

Het PC-to-PC synchronisatie zal ook niet werken op een machine die aan een domain ‘hangt’.

Methode 2: Microsoft Account koppelen aan Domain Account

Je kunt een Microsoft account koppelen aan het domain account via settings (WINKEY + i, PC-instellingen wijzigen) of via de ‘Charms bar’ (WINKEY + C, Instellingen, PC Instellingen wijzigen). Bij de Gebruikers-optie kun je kiezen voor “Uw Microsoft account koppelen“.

Je geeft dan aan welke instellingen gekoppeld dienen te worden. Als je hierna op een andere (domain)computer inlogt, zullen deze instellingen hetzelfde zijn.

Methode 3: Aanmelden zonder domain-account

Er is echter ook de mogelijkheid om de registry aan te passen voordat je de computer gaat aanmelden, waarbij de aanpassing ervoor zorgt dat het aanmelden aan het domain overgeslagen wordt. Maak daarvoor deze registry aanpassing:

In deze key, die je zult moeten aanmaken,

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows Server\ClientDeployment

maak je een DWORD-waarde genaamd SkipDomainJoin en geef dit de waarde 1

Hierna de computer aanmelden aan Windows Server 2012 Essentials en de wizard doorlopen.

Als je dan de PC-Instellingen nakijkt, (WINKEY + i, PC-informatie) zie je deze nog steeds aan een WORKGROUP gekoppeld.

Alle functies op de server zijn beschikbaar, zoals ‘Computer Backup’, toegang tot alle Shares en het volledig gebruik van de ‘Launchpad’, inclusief Office 365 functies.

Methode 4: PC terug in werkgroep plaatsen

Als laatste methode is er de mogelijkheid om een op het domain aangemelde computer terug in een werkgroep te plaatsen via de PC-instellingen. (WINKEY + i, PC-informatie)

Ook dan zijn alle functies op de server nog steeds beschikbaar, zoals ‘Computer Backup’, toegang tot alle Shares en het volledig gebruik van de ‘Launchpad’, inclusief Office 365 functies.

Tenslotte kan het zijn dat je niet wilt dat je Windows 8 systeem de DNS server van Windows 2012 Essentials gebruikt maar dat je je Internet-modem wilt gebruiken. Om te voorkomen dat Windows 8 zelf de DNS instellingen gaat wijzigen kun je de ‘Windows Server LAN Configuration‘ service uitschakelen:

lan-config

 

Reacties zijn gesloten.