Standby gebeurtenissen

Een HTPC zoals we onze Windows Mediacenter PC ook wel noemen, heeft als één van de belangrijke kenmerken een standby-functie. Dat wil zeggen dat bij geen gebruik van de mediacenter het systeem in slaapstand gaat en op het moment dat wij dat willen, wakker wordt om de dingen te doen die wij verlangen. Zomaar wakker worden zonder geldige reden is geen optie voor een HTPC, al helemaal niet als deze in de slaapkamer staat…

Om de reden te vinden waarom de HTPC plotseling besluit om uit de slaapstand te komen, is er de command-prompt utility powercfg. Op de command-prompt type je het commando powercfg met de parameter /lastwake erachter om te zien waarom de HTPC ‘wakker’ is geworden:


Zoals je hierboven kunt zien is de HTPC wakker gemaakt door het Type: apparaat. In dit geval was het iemand die het device op USB-poort activeerde, dat kan heel goed de afstandsbediening zijn.

Een andere keer is de HTPC uit de slaapstand gehaald door het Type: activeringstimer en de geplande taak was \Microsoft\Windows\Media Center\mcupdate_scheduled
Deze geplande taak kunnen we terugvinden in de Taakplanner:


en als we met de rechtermuisknop op deze taak klikken kunnen we naar de Eigenschappen en dan zie je bij de Voorwaarden van deze taak bij Energie, dat de taak deze computer uit de slaapstand mag halen:

Zoals bij de powercfg types al uitgelegd is de mcupdate_scheduled een taak van het type activeringstimer en binnen Windows 7 is er een mogelijkheid om te voorkomen dat dit type uitgeschakeld kan worden om te voorkomen dat de Mediacenter in bv. de slaapkamer onnodig en/of ongwild uit de slaapstand komt. Ga hiervoor naar Energiebeheer -> ‘De schema-instellingen wijzigen’ -> ‘Geavanceerde energie-instellingen wijzigen’ en zoek de optie ‘Slaapstand’ om de optie ‘Activeringstimer’ uit te schakelen:


Het uitschakelen van de activeringstimers voorkomt het onnodig en ongewild wakker worden van de mediacenter, maar let wel op dat als je dit doet op je Mediacenter met TV tuner je het risico loopt dat de TV Opnames niet meer automatisch uitgevoerd worden. Deze optie is dus alleen aanbevolen voor de extra mediacenters in bv. studeer- of slaapkamer! Nadat de activeringstimers uitgeschakeld zijn, kunnen we eens kijken welke apparaten er in het systeem aanwezig zijn die de machine ook uit de slaapstand kunnen halen. Hiervoor biedt ‘powercfg’ weer uitkomst, ditmmaal met het commando ‘powercfg /devicequery wake_armed‘:

Zoals je hierboven kunt zien mogen de netwerkadapter en de USB-devices afstandsbediening, muis en toetsenbord, de mediacenter uit de slaapstand halen. Als voorbeeld gaan we nu in Apparaatbeheer de netwerk-controler zodanig aanpassen dat deze de mediacenter niet iut de slaapstand mag halen:

Hier kun je dus de optie uitvinken om te voorkomen dat deze adapter de mediacenter ‘wakker’ maakt. Voor de meeste gebeurtenissen geldt dat er een gebeurtenis in het logboek van Windows wordt geschreven. Voor energiebeheer taken geldt dit ook en in het logboek van Windows vind je dan ook gebeurtenissen onder de bron: Power-Troubleshooter:

Om nog meer opties te verkrijgen en de verschillende stadia van standby beter te kunnen detecteren heeft Slick Solutions een Mediacenter Standby Tool (MST) gemaakt. Hiermee kun je ook de mediacenter in een scherm naar voorkeur laten ontwaken, eventueel samen met SlickRadio zelfs een muziekzender starten bij het ontwaken zodat de televisie niet onnodig aangeschakeld hoerft te worden.
Slick Solutions: MST

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Geef antwoord op de volgende vraag: *
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.