Digitale TV Tuner 2

Aangezien Digital Everywhere (D.E.) tuners niet meer gemaakt worden (er wordt nog wat verkocht via Digital Devices), gaan we eens kijken naar een ander merk. Niet vreemd dat we terecht komen bij Digital Hifi die de Digital Devices (D.D.) verkoopt, en D.D. is tevens degene die de tuners van Digital Everywhere overgenomen hebben. (it’s a small world, zeker in Windows Media Center tuners)

De D.D. tuners bestaan uit een bridge-kaart/CI module die in een PCIe slot gaat, daaraan gekoppeld middels een flat cable, de feitelijke tuner. (nieuwere hardware combineert de bridge en CI module tot één kaart)

De tuner die wij ter test hebben is de DuoFlex serie, met een aparte bridge en tuner kaarten. De hardware bestaat daarom uit:

 • DuoFlex CT PCI dual-tuner
 • Octopus Bridge
 • CI Module

Inbouwen is een fluitje van een cent, let wel op de extra power cables die nodig zijn om de tuner en, in ons geval, ook de CAM module, van spanning te voorzien. (bijgeleverd)

Mocht je van plan zijn de tuners in Windows Home Server 2011 te plaatsen, dan heb je deze BDA_functie nodig, daarna kun je dan de x64-divers installeren.

De drivers voor de tuner wordt van de site gedownload, en installeren verloopt zonder problemen. Uiteraard wordt de nieuwe hardware hierna gedetecteerd en staat netjes tussen de aangetroffen hardware.

Via het startmenu is er de configuratie tool van Digital Devices, genaamd DVBCineConfig. Ondanks dat we een DuoFlex hebben ipv een Cine-model, is dit de tool die geïnstalleerd is. We kiezen hier voor de CAM keuze om te zien of de CAM met smartcard wordt gezien. Niet vergeten de vinkjes te plaatsen bij de ‘WMC’ optie!

tool02

Lees dit artikel als je de tuners in een WHS 2011 wilt inbouwen: http://www.windows-homeserver.nl/tips-tricks/overig/tv-server/

Hierna gaan we de transponderlijst inlezen. Hier zijn recente transponderfiles te downloaden, in ons geval kiezen we voor Ziggo, gebied 5555. We plaatsen deze bestanden bij voorkeur in de transponder-folder van de tuner, in c:\Program Files\Digital Devices\DVB-Utils\

Nu kiezen we de onderste transponderlijst, Aa Cable All (6111/6875) en koppelen deze aan het bestand dat we zojuist gedownload hebben. De vinkjes bij de overige lijsten kunnen uit zodat alleen deze overblijft.

Via de optie ‘Select Preset’ kan tevens een Preset (Volgorde) voorkeurlijst geladen worden zodat de zendervolgorde niet later nog eens aangepast dient te worden. De preset-list zit ook in de hierboven genoemde transponderlijst-download en uiteraard kun je deze eerst aanpassen voordat je hem inlaadt.

De laatste twee kliks zijn op Create Transponderlist for MediaCenter‘ en ‘Load Transponderlist into MediaCenter‘. Hiermee is de eerste installatie gereed en gaan we verder met Windows Media Center om de kanalen te scannen en in te stellen.

 

 

 

 

 

 

Als eerste dient de automatische download van Media Center uitgeschakeld te worden, we hebben immers zojuist een transponderlijst gekozen die niet overschreven moet worden. Hierna starten we de TV Wizard en kiezen voor Nederland als regio.

De wizard vraagt of er alsnog gedownload moet worden, dat doen we dus niet. Hierna dient voor het type Satelliet gekozen te worden. Dit klinkt vreemd voor een digital kabel tuner, maar Windows Mediacenter ondersteund geen digitale kabel en met een work-around emuleren we de satelliet-tuner.

Er verschijnen twee tuners die beiden aangevinkt zijn. Da’s mooi, de hardware wordt dus gedetecteerd. Bij de keuze van de transponderlijsten vinden we de ‘Aa Cable All (6111/6875)‘ terug, die selecteren we dus!

We maken de wizard af en dan zijn we eigenlijk al klaar.

De volgende twee stappen zijn optioneel, afhankelijk van de software versie die gebruikt wordt.

Mochten er nu nog geen kanalen in de gids staan, dan gaan we een Satelliettransponder scannen. Dit proces zet de zenders in de kanalenlijst. We kiezen voor een ‘Volledige satellietscan

Er wordt gescand en net iets meer dan 250 kanalen gevonden. Dit zijn zowel TV- als Radiozenders. Vervolgens moeten we de kanalen aanzetten in de EPG en daarvoor gaan we naar ‘kanaal instellingen‘. Als er geen preset-list is ingesteld via de DVB-Tool, kan hier ook de kanalen op de volgorde gezet worden zoals we die graag in de EPG terug zillen zien. ’t Is even een karwei, maar dan heb je wat.

Voor elke software versie gaan we in ieder geval weer verder met de volgende stap:

Om nu de EPG te vullen met EPG data, moet de automatische download weer aangezet worden. Kies daarna voor ‘Nu downloaden’ en als de data opgehaald is verschijnt een melding.

De MCE Guide Service heeft de data opgehaald en de EPG van data voorzien. Ook hebben we een HD optie in ons abonnement bij Ziggo, dus kunnen we mooi naar de HD kanalen kijken.

That’s it! We kijken naar mooi beeld, het schakelen naar andere kanalen gaat lekker snel met deze tuner. De WAF gaat hiermee ook een paar procenten omhoog! ;) Happy watching!

18 Reacties op Digitale TV Tuner 2

 1. P.Schachtschabel zegt:

  Perfecte handleiding! Met Cine duoflex gaat het nu goed. Signaal is 100%
  Ik zit in de 1111 regio van Ziggo. In de gids zie wel de zenders links staan, maar de gids gegevens worden niet weergegeven. ( geen informatie). Moet er nog ergens iets getweaked worden?

 2. Roger Bosch zegt:

  Prima verhaal als ik een PC zou hebben.
  Hoe nu met een notebook? Zijn er al digitale TV tuners DVB-C met een USB aansluiting?

  Met vriendelijke groet.
  Roger Bosch

 3. Coen zegt:

  Zit al een tijd te prutsen alles lijkt goed te gaan, maar ergens moet de vraag komen over het soort tv-signaal, bij mij gaat hij direct naar de postcode en geeft dan verkeerde opties. Heb een DVB-C en wil dus eerst Sateliet aanvinken, maar dat scherm komt niet. Iemand enig idee? Windows 7.

 4. Nico zegt:

  @Coen:
  Als de tuner-hardware niet fysiek in de media center, maar in een Hoem Server o.i.d., zit wordt niet gevraagd om het type. De wizard afmaken met de DVBLink virtuele tuners (alle 4) zou de kanalen moeten laten verschijnen.

 5. Koen Zomers zegt:

  Nico, heb je deze kaarten ook via DVBLink geprobeerd? Ik heb gisteren zo’n setje besteld en wil ze gaan gebruiken icm DVBLogic v4.5. Lees er goede berichten over in de forums, al zijn de meesten DVB-S gebruikers.

  • Nico zegt:

   Dat heb ik zeker, zowel in WMC als in WHS 2011. Werkt als een speer!

   Op de site van DVBLogic:

   Supported hardware from the following brands and manufacturers:
   •Digital Devices
   •Hauppauge WinTV Nova, WinTV HVR (including CI support)
   •Technotrend Budget (including CI support)
   •Technisat (including CI support)
   •PCTV Systems
   •TBS
   •BlackGold
   •Terratec Cinergy (including CI support)
   •FireDTV, FloppyDTV (including CI support)
   •Twinhan (including CI support)
   •Prof Red and Prof Revolution
   •Azurewave (including CI support)
   •TeVii
   •Genpix
   •SiliconDust HDHomeRun (DVB-T/C and ATSC)
   •All other cards, having BDA drivers, are supported as well. However diseqc and CI control availability may differ.

 6. c.roosendaal zegt:

  Met (ziggo NH)de DD ontvanger: via, de work arround Kabel > sat. op mijn pc zit ik al een tijdje te klooien om Slick radio nl en internet radio te ontvangen in W7 WMC.
  Ik zie de logo,s maar krijg de melding … Niet in epg, geen signaal of ontvanger uit de lucht.
  (Kan radio kanalen wel als tv zender luisteren.)
  Heeft u een tip?
  note: ik heb een (op HTC desire S)android app. Media Center Control van Markus Gehlhaar . Doet tot nu toe alles goed!

  hartelijke groet christiaan roosendaal
  die laat een aantal zender “spelen” welk op het moment van spelen niet weergegeven worden op mijn monitor.

  • Nico zegt:

   Heb je wel de laatste versie van SlickRadio? Zeker de Internet radio versie doet het prima, de digitale radio versie is afhankelijk van de benamingen in de epg, maar voor details kun je beter ff contact opnemen met slicksolutions.eu

   .Nico

 7. Dirk Janssens zegt:

  Hallo Nico,

  In mijn WHS 2011 zitten 2 tuners. Wat heb ik nodig op een windows7 client om mediacenter te kunnen configureren ? (ik kom nu niet verder omdat er geen tuners worden gededecteerd)

  vriendelijke groeten,

  Dirk janssens

 8. Paul zegt:

  Hoi Nico,

  Als ik de sateliettransponder wil gaan scannen stopt windows media center en start opnieuw op.
  Weet jij hier een oplossing voor?
  Overigens wil ik het weer op deze manier installeren vanwege de vele playready problemen.

  Gr Paul

  • Nico zegt:

   Er was wel een patch van Microsoft voor problemen met scannen indien er meerdere tuners aanwezig zijn. Je kunt 2 dingen doen:
   1. Zorg ervoor dat alle niet gebruikte tuners uit het systeem zijn (of op Uitschakelen zetten via Apparaatbeheer)
   2. Zorg ervoor dat je systeem helemaal up to date is via Windows Updates.

   laat ff weten…?

   • Paul zegt:

    Hoi Nico,

    Bedankt voor je reactie, maar ben niet op deze manier verder gegaan.
    Heb dvb logic opnieuw geinstalleerd, nu niet de DD versie maar de normale versie 4.6.0
    En het werkt weer als een speer, de playready meldingen werden veroorzaakt door de wijzigingen bij ziggo :(

    Groet Paul.

 9. wouter zegt:

  Nico,

  Mooie site met handige uitleg heb je. Deze site heeft mij echt geholpen bij de installatie op zowel mijn whs 2011 alsmede mijn w7 wmc pc. Ik heb echter wel een vraag. Bij sommige hd zenders krijg ik haperingen in beeld, en ik heb echt geen idee waar ik het moet zoeken.

  Het kan volgens mij niks te maken hebben met snelheid server of pc. Beide quad-core met 4gb intern. Mijn gehele netwerk is gigabit, dus dat lijkt me ook snel genoeg. Daarnaast al een andere tip geprobeerd met het uitzetten van een dvxa registratie. Dit hielp wel bij een paar zenders, maar niet bij allemaal.

  Heb jij nog ideeën voor mij?

  Met vriendelijke groet,
  wouter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Geef antwoord op de volgende vraag: *
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.