Digitale TV Tuner 1

We hebben een Digitaal Kabel pakket aangeschaft bij Ziggo voor ontvangst van televisie en radio via de kabel. Hiervoor hebben we tevens een Digital Everywhere DVB-C ontvanger gekocht met bijbehorende CAM, de Alphacrypt. Voor wat betreft Ziggo konden we dus volstaan met alleen de smartcard en die kost eenmalig €29,95 (het DTV-pack). Daar komen dan wel administratiekosten bij en in totaal komt de kaart dan op ruim 40 euro. Bij de aanbieding op de site van Ziggo staat dit trouwens duidelijk aangegeven. Het DTV pakket hebben we on-line besteld en enkele dagen later komt de smartcard door de brievenbus. Een bijgevoegde antwoordkaart moeten we binnen 14 dagen retour sturen anders zal de smartcard komen te vervallen. Gelijk maar retour sturen…

De mogelijkheid van digitale TV en Radio via de kabel hebben we dus getest via Ziggo maar dit geldt voor alle kabelaanbieders die de signalering mbv het Irdeto systeem doorgeven. Dit zijn o.a. @Home, Multikabel, Ziggo, CAIW, Rekam, Essent, Delta en Kabel Noord. UPC maakt gebruik van een ander systeem, Nagravision, en dat werkt niet met deze kaarten icm Media Center. Aangezien wij een abo van Ziggo hebben, gaan we deze testen.

De DVB-C kaart van Digital Everywhere koop je het best samen met de bijbehorende CAM. Qua verkoopprijs ligt deze combinatie op €250,00. Kortom alles bij elkaar kost deze combinatie met smartcard erbij bijna 300 euro aan materiaal. Nu nog even het spul inbouwen.
Commentaar: Deze fabrikant is gestopt met de productie van digitale tuners. Hier kunnen de tuners alsnog aangeschaft worden.

Hardwarematig inbouwen is geen probleem als er nog een PCI slot of een PCI-Expres slot vrij is, extra lipjes aan de kaart zorgt ervoor dat deze stabiel blijft staat in het slot. Desgewenst kunnen er twee kaarten in de Media Center ingebouwd worden om op één zender te kijken en tegelijkertijd een andere op te nemen. 2 kaarten betekent wel dat er ook twee CAM’s geplaatst moeten worden met elk hun eigen smartcard!

Volgens de handleiding dienen we op ‘Cancel’ te klikken bij het detectie-proces van de DVB-kaart. Vervolgens starten we de setup van de software en er wordt gevraagd voor welk type we de installatie willen uitvoeren, BDA of MCE. We kiezen voor ‘MCE Setup’. Hierna nog voor “Netherlands” kiezen uit de Transponder lijst en de basis-installatie is gereed.

So far so good! We doen de smartcard van Ziggo in de CAM en plaatsen deze in het slot van de DVB-C kaart. Hierna herstarten we de machine en ter controle of alles goed is geïnstalleerd is er een programma bijgeleverdin de ‘Tools’ folder genaamd ‘FireDTVSupport’. Hieruit blijkt dat de installatie echt voltooid is.

Nadat de MCE Plugin software voor de DVB-C kaart is geïnstalleerd wordt er niet meer gevraagd welk type ontvangst gebruikt moet worden. Er wordt nu standaard voor ‘Antenne’ gekozen en we gaan door met ‘Programmagegevens zoeken’. Er wordt nu gevraagd of we de Gids willen gebruiken. Dat willen we natuurlijk en we selecteren ‘Ja’.

Voor de Gids kiezen we voor ‘Digitale terrestriële nog niet in kaart gebracht’ omdat de MCE Plugin een DVB-T emuleert, ookal hebben we een DVB-C kaart. Hierna moeten we gaan zoeken naar kanalen.

Dit duurt wel even, zeg maar behoorlijk lang… Uiteindelijk is het zoeken gereed en zijn er 243 kana(a)l(en) gevonden. Alle kanalen staan door elkaar en met behulp van ‘Gids’-> ‘Kanaalvolgorde wijzigen’ kunnen we deze aanpassen naar onze voorkeur. Van de 243 gevonden kanalen zijn er (voor mij) maar 122 interessant in dit geval bij Ziggo Digitaal. De eerste 2 weken van een nieuw abonnement worden deze allemaal doorgegeven, hierna alleen de basis-kanalen, tenzij er een extra pakket is aangeschaft bij Ziggo natuurlijk.

Er is trouwens via het Internet ergens een transponderlijst te downloaden die het configureren wat eenvoudiger maakt. Deze komt dan in plaats van de originele transponderlist. Je kunt zelfs je eigen transponder list maken aan de hand van bv. de frequentielijst van Ziggo Digitale TV.

Een zeer handige optie vanaf windows 7 is het maken van een ‘Favoriete rangschikking’ (instellingen -> Gids -> Favoriete rangschikking bewerken). Hierin kun je bv aparte lijsten maken voor TV zenders en radiozenders en het mooie is dat Windows Mediacenter onthoudt welke rangschikking je het laatst gebruikt hebt zodat je altijd in jouw favoriete lijst terugkomt als je de gids opent.
Het kiezen van een lijst doe je helemaal naar links in de EPG. Wij gebruiken de TV lijst als standaard lijst voor de EPG want de radiozenders hoeven we niet te zien. Waarom niet? Omdat we de digitale radiozenders niet vanuit de EPG starten maar met een hele mooie plug-in genaamd SlickRadio van Slick Solutions.

We hebben getest met het handmatig opnemen van een programma, vooruit/achteruit spoelen, pauzeren, etc. Alles werkt zoals het moet werken. We hebben ook gewoon TV gekeken en het beeld is erg helder. Een betere kwaliteit dan voorheen via de analoge kabel op de Hauppauge kaart.

De optie Radio in het hoofdmenu van Media Center doet het (standaard) niet meer omdat er geen tuner kaart wordt gevonden. Als we radio willen luisteren moeten we dat nu ook doen via de digitale ontvanger. Hier zijn dan wel erg veel radio zenders voor in de plaats gekomen en kanaal 80 is Skyradio die we bv selecteren. Een blauw scherm met de titel ‘Digitale radio’ verschijnt en we luisteren inderdaad naar Skyradio. Jammer dat deze intelligentie niet via de menuoptie Radio kan worden gekozen maar zoals al eerder gezegd is daar een mooie plug-in voor van Slick Solutions.

Digitale TV wordt zoals gezegd, ondersteund door Media Center vanaf Vista TV Pack 2008 (en Windows 7), maar Digital Everywhere levert een TV Viewer erbij waarmee dit in standaard Vista ook kan. Aangezien het aanbod HD uitzendingen blijft groeien is dit wel een optie die we willen hebben. De top-boxen van de diverse kabelaars kunnen dit namelijk wel weergeven en het uitgangspunt was om dat kastje te kunnen vervangen door de tuner-kaart. Vooralsnog kijken we nu naar erg helder beeld en hebben we digitale TV!

In- en uitzoomen is bijna niet meer noodzakelijk met digitale TV van Ziggo. Op de ‘normale’ stand (1) hebben we al een schermvullend beeld. Bij de analoge TV via de Hauppauge moesten we optie 2 of 3 kiezen om het beeld schermvullen te krijgen. Af en toe is er nog een uitzending (meestal reklame) die nog een smal beeld laat zien. Als je dit dan aanpast op optie 2, dan valt daarna een gedeelte van de film buiten beeld (bv het logo). De reden hiervan is dat de populaire zenders in het digitale pakket anamorph uitgezonden worden. Dit is echter een wat uitgerekt beeld maar gelukkig kunnen we met de zoom functie op de afstandsbediening van Media Center een ander formaat kiezen.

Conslusie: Indien je alleen een basis-pakket hebt van Ziggo biedt het digitale pakket alleen maar het voordeel van een veel mooier beeld. Indien je het waard vindt om daarvoor de standaard radio functionaliteit van Media Center op te geven dan is dit de beste methode. Het echte voordeel haal je natuurlijk uit de aanvullende pluspakketten waarmee je extra TV en radio stations kunt ontvangen. Dan is er daarnaast nog de Film/Sport en de buitenlandse extra paketten, evenals de HD kanalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Geef antwoord op de volgende vraag: *
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.