NAS als TV Server

In plaats van een Windows Home Server is het ook mogelijk om een NAS systeem te gebruiken voor je gedeelde mediabestanden en backups van je Windows Media Center. Hoe doen we dat dan met de TV server?

Eén van de voordelen van een IOmega StoreCenter ix2 NAS is dat DVBLink daar ook software voor geschreven heeft en deze NAS kan dus ingezet worden als TV server voor Windows Media Center. Als eerste dient de software gedownload te worden van de site van DVBLogic: http://dvblogic.com/en/software/iomega/

Hierna kan via een web-browser de software geïnstalleerd worden op de IOmega NAS via ‘System’ , ‘Application Manager’,  ‘Add application’ en kies dan de zojuist gedownloade software.

iomega

Nadat de server software is geïnstalleerd en de TV tuner is aangesloten via de USBpoort, worden de overige instellingen via de webinterface van DVBLogic gedaan. Uiteraard is het ook mogelijk om een netwerk TV tuner te gebruiken zoals een Digital Devices Octopus NET of een HDHomeRun netwerk tuner.

Wij hebben de beschikking over een USB tuner voor Digitale Kabel, een TBS 5680 van QBOX, en hierin kan een Alphacrypt Classic geplaatst worden voor de Ziggo smartcard.

5680

Installeer vervolgens DVBLink TVSource software via Install/Update. Deze software moet geregistreerd worden voordat het gebruikt kan worden maar er is een 20 dagen trial periode mogelijk.

dvblink

De kanalen worden via een netwerk-scan opgezocht en de configuratie opgeslagen. Hierna wordt op de gebruikelijke manier de Windows Media Center geconfigureerd om deze NAS als DVBLogic server te gebruiken.

sources

Via de Channels-tab worden de kanalen toegevoegd en tevens de EPG-sources ingesteld. Hierdoor wordt de EPG van Windows Media Center straks gevuld via de EIT-scanner.

EPGsources

Binnen Windows Media Center wordt dan de DVBLink Client naar de NAS verwezen en na het uitvoeren van de TV Wizard kan er TV gekeken worden via de IOmega NAS.

dvb02

Als je dan ook nog de mediabestanden voor muziek, films, video’s en foto’s gebruikt, vraag je je af of een Windows Home Server nog nodig is…

Reacties zijn gesloten.