Digitale TV Tuner 4

Televisie kijken via Windows Media Center is sinds de eerste versie van Windows Media Center in 2002, bij nagenoeg alle gebruikers een eerste vereiste. De tijd dat een TV tuner fysiek in de HTPC aanwezig moest zijn is al lang niet meer, o.a. dankzij DVBLogic, die met een software-aanpak ervoor zorgt dat we binnen de HTPC met virtuele tuners kunnen werken.

Om zonder PC die dienst doet als TV-server toch met deze aanpak TV te kunnen kijken in Windows Media Center, zijn er de zogenaamde netwerk-tuners en de Octopus NET van Digital Devices is er daar één van. Het binnenkomende televisiesignaal van de TVprovider wordt omgezet in een netwerk-stream dat via het thuis-netwerk opgepakt kan worden en het gevolg is dat je met allerlei apparaten in je huis naar live TV kunt kijken.

De Octopus NET is er in twee variaties: DVB-S2 (Satelliet) en DVB-C/T (Digital kabel/Terrestrial) en is hier in Nederland o.a. verkrijgbaar bij Digital Hifi, onze webshop.

Octopus NET DD-netachter

De Octopus NET is 13 bij 13 cm en zo’n 4,5 cm hoog en weegt een halve kilo. Het stroomverbruik van de externe poweradapter is tijdens gebruik zo’n 12Watt.

Aan de voorkant kan een CAM-module gestoken worden en de antenne-, Gigabit netwerk- en (externe) poweraansluitingen vind je op de achterkant. Binnenin zitten de verschillende componenten:

  • netwerk switch met 5 poorten
  • Digital Devices CI module
  • Digital Devices tuner

Naar keuze is de Octopus NET met één of met twee dual-tuners leverbaar, zoals gezegd voor DVB-S2 of voor DVB-C/T.

OctopusNET-inside

Octopus_Net_Graphik

Het aansluiten is een ‘fluitje van een cent’, de coax-kabel vanaf je TV-aansluitpunt of vanaf je schotel gaat op de tuner-aansluiting en een netwerk-kabel vanaf je netwerk-switch gaat in één van de RJ45-aansluitingen. Als laatste de power-adapter eraan en zodra je in de Windows Verkenner komt zie je de Octopus NET tussen de overige netwerkapparaten staan.

Netwerk

Dubbelklik op het device start een Internet browser met hierin het menu om het apparaat te beheren. In feite hoef je hier niets te wijzigen tenzij je gebruik maakt van een specifieke LNB.

Octo menu

Als eerste is het verstandig om de werking van de tuner te testen met software van Digital Devices. Een link vind je hier: http://download.digital-devices.de/download/octopus_net/DD_TV_1.0.6_setup.exe

Nadat de software is geïnstalleerd en opgestart, wordt gelijk de tuner gestart en is er beeld en geluid, zonder ook maar één instelling te hoeven maken, out-of-the-box!

DD-TV

De interface doet heel erg denken aan DVBViewer en als je op de Info knop van de viewer klikt kun je lezen dat het inderdaad gebaseerd is op DVBViewer technology. Je kunt met deze software TV kijken, pauzeren, opnames maken, het ‘zappen’ tussen de kanalen gaat lekker snel, er is een ‘widget-mode’ en uiteraard een ‘full screen-mode’.

Op een iOS device kun je de app van Elgato gebruiken (die is er ook voor Android)

sat>Ip

In feite is dit alles wat je nodig hebt om naar TV te kunnen kijken. Maar uiteraard willen wij deze TV tuner in Windows Media Center gaan gebruiken!

DVBLogic

Hiervoor is het noodzakelijk om DVBLogic software te gebruiken. Eenmaal als de juiste versie van DVBLink TVSource is geïnstalleerd (build 8966) wordt de Octopus NET automatisch gedetecteerd:

TVSource01Deze TVSource kan dan eenvoudig toegevoegd worden door op de ‘+’ te klikken en de juiste satelliet te kiezen.

TVSource02

Het scannen kan automatisch gedaan worden aan de hand van een preset-list of je kunt ervoor kiezen om de hele band te scannen. Dit is afhankelijk van de transponder die gekozen wordt.

TVSource03

Uiteindelijk vind je de kanalen terug in de Channels-tab.

TVSource04

Hierna kan Windows Media Center geconfigureerd worden voor het gebruik van deze TV-tuner. Een kwestie van de TV Wizard uitvoeren en de DVBLink tuners kiezen.octopus-MC

Alle kanalen worden gevonden zoals die in de transponderlijst staan. Uiteraard kun je hier een andere transponderfile plaatsen die meer gericht is op de Nederlandse markt, voor Canal Digital of voor een kabel-provider als je een DVB-C/T tuner gebruikt.

octopus-MC2

De FTA-kanalen doen het prima, voor de overige zenders is een CAM-module nodig met daarin een smartcard.

De optie voor het gebruik van de CAM-module wacht op een software update van Digital Devices voor de CAM module. Naar verluidt komt die pas na de aankondiging op de beurs in Berlijn, begin september.  Wordt vervolgd…!

Reacties zijn gesloten.