REC100 Set Top Box

Ondanks dat Microsoft niet meer actief de Windows Media Center markt lijkt te ondersteunen en de beperkte mogelijkheden om Windows 8 als volwaardige HTPC in te zetten, komt Digital Devices met de REC100 devices, zowel voor Satelliet als voor digitale kabel, een systeem van het Zwitserse Reycom.

rec100

Het Duitse ‘Digital Devices’ is bekend als fabrikant van digitale TV tuners en zij hebben hun tuners nu geplaatst in de REC100 apparaten en daar software in meegeleverd om het totale apparaat te beheren vanuit Media Center. Want het OS is een embedded versie van Windows 7. Nu hebben wij al eerder met embedded Windows 7 gespeeld, maar de REC100 zit op slot! Je komt er, als consument, niet bij om ook maar iets aan de software te wijzigen.

Wat zit er in de doos?

  • de REC100
  • een afstandsbediening
  • power adapter
  • diverse kabels (antenne, HDMI, ethernet, power)

DSCN2364

Vrij compleet dus en als we het systeem vergelijken met onze ‘oude’ media center zien we dat ‘size does matter’ ook achterhaald is. De REC100 is een erg mooie en solide behuizing.

DSCN2366

Het systeem is gebaseerd op een Intel Atom en heeft 4Gb geheugen en een 320Gb hard disk. De afmetingen van de REC100: 22.5 x 22.5 x 5.5 centimeter, gewicht ruim 2 kilo!

De achterkant heeft alle aansluitingen die er nodig zijn, inclusief het CI-slot voor de CAM module waar de smartcard in gaat.

DSCN2367

De ingebouwde tuner is een dual-DVB-C/T tuner en als we zo naar de achterkant kijken zien we niet snel een mogelijkheid om daar een quad-tuner van te maken. Toch eens navragen bij de fabrikant of daar een apart model voor is…

 Aanzetten

We sluiten de kabels aan en als laatste steken we de stekker in het stopcontact. Het systeem start op en controleert of de software wel up to date is. Dit systeem werkt volgens het scherm met de huidige versie 7.0 en behoeft geen update.

WP_000087

We kiezen voor Nederlands als land/taal? en drukken op OK. Even later zijn we aangeland in Windows Media Center:

WP_000090

Een (te?) groot logo rechtsonder laat zien dat het systeem is ‘powered by Digital Devices’. Er wordt gelijk doorgestart naar de TV Tuner wizard en deze gaan we dus maar gelijk volgen.

WP_000091

Ondanks dat we Nederland gekozen hebben komt het systeem met Duitsland als voorkeur in de TV Tuner wizard. Dat wijzigen we dus naar Nederland.

We maken de wizard af en volgens de handleiding op de website van de fabrikant, moeten we de Satelliet optie kiezen en als laatste de transponders scannen voor additionele kanalen. Er worden er 100 gevonden, met andere woorden, we zitten hier met een gedateerde transponderlijst!

WP_000092

Binnen media center instellingen is er ook de mogelijkheid geboden om de CI-module te koppelen aan de tuners. Dit is noodzakelijk om de smartcard uit te kunnen lezen bij gecodeerde kanalen. Een bedrijfje genaamd Ctrl-IT heeft de software van Digital Devices via de Media Center interface toegankelijk gemaakt. Dit is wat voorheen via een config tool gedaan wordt, maar aangezien dit systeem compleet afgesloten is moet het op deze manier.

WP_000094

Er zijn in het menu twee items die leuk zijn voor Duits(talige) landen zoals Duitsland waar Digital Devices vandaan komt en Reycom, de fabrikant van het systeem zelf, die uit Zwitserland komt. Voor de Nederlandse markt zijn ‘Catchup TV’ en ‘Maxdome‘ niet bijster interessant maar doordat alle software is afgeschermd kunnen deze opties niet verborgen worden. De ‘Start Menu en Extra’s’ optie is niet aanwezig in het Instellingen-menu.

WP_000095

Situatie tot zover:

  • 2 programma’s die we eigenlijk niet willen
  • extra software, zoals bijvoorbeeld SlickRadio of DVBLink Server, kan niet toegevoegd worden
  • Radiobutton verborgen in Muziek-strip
  • TV kanalen niet compleet door verouderde transponderlijst

Tijd om de fabrikant eens een mailtje te gaan sturen…. ;)

Lees hier Deel 2…

 

Reacties zijn gesloten.