Wat is WMC?

Windows Media Center is een programma dat meegeleverd wordt bij de Windows 7 versies Home Premium en hoger en het was ook aanwezig in Windows Vista. De eerste versie van Media Center dateert al van 2002 maar werd toen als aparte versie geleverd, Windows XP Media Center Edition, vandaar de veel gebruikte term ‘MCE’. Er zijn vandaag de dag speciale behuizingen op de markt waarin een Windows Media Center systeem gebouwd kan worden en waarna deze HTPC in de huiskamer geplaatst wordt. Een bedrijf dat dit soort Media Centers levert is bv. Digital Hifi. Alle media (muziek, afbeeldingen en films) kunnen dan op deze computer geplaatst worden en afgespeeld m.b.v. een afstandsbediening en een LCD of plasma televisie. In combinatie met Windows Home Server kan alle media op een centrale server opgeslagen worden en door de juiste verwijzingen in de media-bibiliotheek worden afgespeeld op de Media Center.

Om de media in andere ruimtes af te kunnen spelen (multi-room) zijn er zgn. Media Center Extenders te koop. Deze worden op het thuis-netwerk aangesloten en de Media Center functionaliteit kan dan gebruikt worden in bv. de slaap- of studeerkamer.

Televisie

Als uw PC over een TV-tunerkaart beschikt, kunt u tv-programma’s bekijken, opnemen en pauzeren. Standaard wordt al Analoge TV, Digitenne en satelliet ondersteund, met wat software aanpassingen
kunt u ook genieten van digitale TV via de kabel, zelfs in HD kwaliteit.
EPG

Via de EPG (Elektronische Programma Gids) kunt u bladeren door het aanbod van programma’s. Dat kan via categorie, via een bepaalde zender, op een bepaalde tijd of dag en hierbij kunt u met een eenvoudige
druk op de knop uw favoriete programma opnemen, zelfs een serie kunt u met één druk op de knop automatisch op laten nemen.
Films

Uw kostbare DVD’s kunt u vanaf nu opslaan op de harddisk van uw Media Center, een Home Server of een Netwerk Disk en ze vandaar afspelen. U kunt uiteraard zoeken naar films, of ze per categorie weergeven of zoeken.
MuziekMet Media Center hebt u een persoonlijke online muziekcollectie. U kunt nu gemakkelijker dan ooit een muziek-cd afspelen, de cd naar uw bibliotheek kopiëren, een cd branden, een afspeellijst maken en albumdetails bewerken.
De albumhoesjes worden automatisch bij het album gezocht, evenals de titels van de nummers en van het album. Alle muziek wordt per Genre weggeschreven en is zodoende terug te vinden. Snel bladeren kunt u door albums,
titels, artiesten, genres, het jaar enz.
ZoekenZoeken van muziek was nooit zo eenvoudig. Of het gaat om Titel, Album, Artiest, Componist, Media Center geeft al deze resultaten met één druk op de knop.
De meest bekende audio-formaten worden ondersteund, inclusief de zgn. lossless formaten voor de beste kwaliteit die muziek kan bieden.
SlideshowTijdens het luisteren naar muziek kunt u met de afstandsbediening een foto-slideshow starten. Deze slideshow kan willekeurig zijn, maar u kunt ook kiezen voor zelf geselecteerde favorieten of een bepaalde map met fotos.
Een animatie laat daarna de fotos op het scherm zien, in willekeurige volgorde.
Afbeeldingen

Met Afbeeldingen kunt u op een leuke en snelle manier uw digitale foto’s bekijken en delen. U kunt foto’s van uw digitale camera downloaden, foto’s en afbeeldingen bekijken, in een handomdraai een diavoorstelling maken,
foto’s retoucheren, afdrukken en op cd branden, dit alles met uw afstandsbediening.
Slideshow

U kunt uw eigen favoriete slideshows maken. Deze kunnen gebruikt worden tijdens het afspelen van muziek, maar ook als schermbeveiliging van Media Center. Geef eenvoudig aan welke foto’s in de
slideshow moeten komen en sla deze met een bepaalde naam op.
Foto’s

Leuk als er visite komt en u samen de foto’s van de laatste vakantie wilt bekijken. U kunt naar de map gaan of via het zoeken naar het juiste album. Hierna kunt u zelf door de foto bladeren of ze allemaal geanimeerd laten zien.
Video’s

Uw videos kunt u overzichtelijk sorteren en terugvinden. Hier kunt u videos en mappen op datum of op naam orderen en elke clip weergeven als miniatuur in het overzicht. Vanaf Windows7 wordt er dan ook nog eens naast het ikoontje, de titel weergegeven.
Met een druk op de OK-knop speelt uw favoriete video af.
Media Center ondersteunt gangbare videotypen, zoals standaard avi-, mpg- en wmv-bestanden maar ook HD formaten zoals H.264 bestanden.
Bibliotheek

Hetgeen getoond wordt in de verschillende bibliotheken is eenvoudig aan te passen. Zo kunt u mappen selecteren voor de volgende bibliotheken: Afbeeldingen, Videos, Muziek, Opgenomen TV, en uw DVD Films.
Dit is de plaats waar u de lokaties aangeeft van uw media als u deze opslaat op een Windows Home Server.
Het afspelen van Blu Ray films is ook mogelijk en u kunt uiteraard ook (HD) films van Internet downloaden en in uw bibliotheek opslaan.
Radio

Met Radio hebt u via één overzichtelijke plaats direct toegang tot Internet- of kabel-radiostations. Voorkeuzezenders
zijn net zo gemakkelijk te kiezen als op een autoradio en live radio is zelfs te onderbreken en tot 30 minuten terug
te spoelen. Uw digitale radiostations staan netjes gesorteerd en naast de stationsnaam ziet u tevens het genre.
Programma’s

Met Extras hebt u een eenvoudig overzicht van toepassingen en services die speciaal voor Media Center zijn ontworpen en op uw Media Center-pc beschikbaar zijn. Dit is de plek waar programma’s staan zoals Uitzending gemist, het Weer, etc…
Internet TV

Met de nieuwe Online TV Service van o.a. ‘STER Videotheek’ kunt u eenvoudig zoeken naar uw favoriete films. Maak optimaal gebruik van uw Media Center en bestel films die al beschikbaar zijn en ontdek hoe u nieuwe films of oude favorieten kunt bekijken met on line filmservices.
Weersverwachting

Bekijk het weer voor de komende dagen, inclusief satellietfoto’s. Bekijk hoe laat de zon opkomt en ondergaat, wat de luchtvochtigheid is, de windsnelheid en natuurlijk de temperatuur.
Kopieëren naar cd/dvd

Hiermee kunnen opgenomen tv-programma’s op cd of dvd gebrand worden. Ook kunnen op een eenvoudige manier foto’s en homemovies
op cd’s gezet worden. U kunt zelfs van uw MP3 muziekverzameling audio CD’s branden om af te spelen in bv. de auto.
Gedeeld

Gedeelde muziek, videos, afbeeldingen en Opgenomen TV op andere computers in uw thuis-netwerk kan afgespeeld worden alsof het
op uw eigen Media Center staat. Selecteer de computer waarop de gedeelde media bestanden staan en blader eenvoudig door de
media-bibliotheek.
Home Automation

Eenvoudig met behulp van de afstandsbediening en Media Center uw apparatuur beheren. Schakel lampen aan of uit, rolluiken op of neer, temperatuur omhoog of
omlaag, etc.. En ook nog op een ingestelde tijd allerlei taken automatisch uit laten voeren.

Reacties zijn gesloten.