Streaming video

Of de videobestanden nu lokaal op de Windows Media Center zijn geplaatst, op een NAS (Network Attached Storage) of op een server (bv. Windows Home Server), we spreken altijd over streaming video als het bestand niet eerst in z’n geheel wordt gedownload. De locatie van het bestand bepaald uitsluitend de ‘afstand’ die de stream af moet leggen voordat het weergegeven wordt.

Met Video’s kunt u bestanden en mappen op datum of op naam ordenen en elke clip weergeven als miniatuur. De video’s optie in ‘Afbeeeldingen & Video’s’ ondersteunt gangbare videotypen, zoals standaard avi-, mpg- en wmv-bestanden.

Om video af te kunnen spelen (streaming video) op een Media Center dient er enige decodering plaats te vinden. Enerzijds wordt dit gedaan door een hardware-matige decoder, anderzijds door een stukje software, ‘Codec’ genaamd. In de Vista versies met Media Center is al een software codec meegeleverd, deze ondersteund echter niet de divX en Xvid formaten. Daarnaast kan het nooit kwaad om eens met een andere codec (b.v. NVidia of PowerDVD) te experimenteren.

Codecs Codec is een afkorting voor Coderen en Decoderen. Deze software kan dus audio en video uitpakken zodat de afspeel-software van de Media Center, dit kan afspelen. Als de software niet uitgepakt kan worden, doordat de juiste codec niet aanwezig is, kan de player het gecomprimeerde bestand dus niet afspelen en volgt een foutmelding. MP3 bestanden worden met een MP3-codec uitgepakt en de Media Center kan het dan afspelen. Een video fragment heeft twee codecs nodig, één voor audio en één voor video. Eigenlijk niet echt een probleem, ware het niet dat er zo veel codecs zijn dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Populaire codecs zijn o.a. GSM, MPEG-1, MPEG-2, MP3, DivX, XviD, MPEG-4 (een H.264 variant van Microsoft). Let op dat de naam van een bestand, bijvoorbeeld filmpje.avi, niets zegt over de gebruikte codec. Hoe kom je dan achter de gebruikte codec? Het programma GraphEdit kan daarbij helpen.

Streaming video kan bekeken worden via ‘Online Video’ en de inhoud, of aanbieders, is afhankelijk van de regio-instellingen van de Media Center. In Nederland hebben we bijvoorbeeld ‘Uitzending gemist’ en ‘RTL XL’.

Lokaties van afbeeldingen of video’s kunnen eenvoudig toegevoegd worden via een menu-optie die met de afstandsbediening gekozen kan worden. Deze lokatie kan een folder, een (externe) schijf of een netwerklokatie zijn

Reacties zijn gesloten.