Televisie

TV kijken op een nieuwe manier. Een zender wordt geselecteerd vanuit de EPG (Electronische Programma Gids) en met behulp van de afstandsbediening kan een uitzending opgenomen worden, men kan terugspoelen of de uitzending even op pauze zetten (time-shifting). Als er dan ook nog naar een LCD of plasma scherm gekeken wordt in HD kwaliteit, dan is dat het ultieme kijkplezier. De opnames kunnen ook nog eens op een DVD gekopieerd worden.

TV ontvangst is mogelijk via verschillende manieren. Hieronder een opsomming over:

  • Analoge TV
  • Digitale TV via de kabel
  • Digitale TV via de satelliet
  • Digitale TV via de Digitenne

Analoge TV
Steeds meer TV-providers gaan over op digitale TV en zullen de analoge TV signalen verminderen of geheel afschaffen. Analoge TV is niet zo mooi als digitale TV en de consument wil met zijn/haar HD-TV uiteraard het meest haalbare ontvangen. Daarnaast is HD TV niet mogelijk met analoge TV en is het noodzakelijk digitale TV te gebruiken. Meestals wordt het analoge signaal nog steeds op de kabel gezet en kan ontvangen worden door een analoge tuner die dan weer in Windows Mediacenter gebruikt kan worden, het heeft echter niet meer de voorkeur.

Digital Video Broadcast (DVB)
We onderscheiden de volgende systemen voor DVB:

  • DVB-S = Satellite (schotel)
  • DVB-C = Cable (Kabel)
  • DVB-T = Terrestrial (Ether, bv. Digitenne)

In tegenstelling tot analoge TV waar elk kanaal zijn eigen frequentie heeft met een vaste bandbreedte is er bij digitale televisie een stream waarin meerdere kanalen (6 tot 8) gecombineerd zijn. Dit heet dan de ‘transport stream’ en om deze aan te bieden bij de klanten wordt dit gecomprimeerd volgens bv. MPEG2.
Om informatie over de stream te kunnen bekijken kun je 411 + Info intoetsen tijdens het kijken naar een TV uitzending.

Ondersteuning voor DVB-C wordt op dit moment niet gegeven door Microsoft en officieel kun je in Windows┬« Media Center uitsluitend DVB-T en DVB-S gebruiken. Er zijn echter toch mogelijkheden om kabelontvangers te gebruiken, door Media Center zodanig te configureren dat het lijkt alsof een DVB-T tuner ge├»nstalleerd is. Een aantal leverancier van kable-tuners gebruiken deze methode i.c.m. met een AlphaCrypt Classic CAM. Deze CAM is nodig om het gecodeerde signaal te decoderen. Kabelproviders willen nu over op een andere methode, de zgn CI+ modules, en deze worden in Windows Mediacenter niet ondersteund. Zoland echter de signalering ook doorgegeven wordt met de ‘gewone’ CI methode kunnen we DVB-C blijven gebruiken, uiteraard zonder garantie van de kabelaars…

Zoals gezegd is er dus voor betaalde TV-ontvangst, zoals we in Nederland gebruiken, een kaart-lezer nodig, de zgn. CAM. Deze module wordt apart geleverd en het type voor NL is afhankelijk van de soort ontvangst. Het kaartje zelf (de smartcard) dient bij de kabel-leverancier (bv Ziggo) aangevraagd te worden, of bij Canal Digital voor satelliet ontvangst. Voor de terrestrial hebben we in Nederland DigitenneTM, deze kaarten kunnen bij KPN aangevraagd worden.

Encryptie
De kabelaars bieden digitale TV niet gratis aan, daarom wordt het DVB-C signaal versleuteld met een regiogebonden Irdeto 2 encryptie, Digital Televisie bij UPC vormt met Nagravision 2 een uitzondering. Deze encryptie wordt normaal gesproken bij de set-top boxen intern gedecodeerd, samen met de smartcard van de kabel-leverancier. Bij de Media Centers wordt het decoderen door software gedaan, de zgn. codecs en voor Nagravision (UPC) is daar nog geen oplossing voor. Er is echter sinds april 2013 een beperkt ongecodeerd pakket van UPC waarmee zonder smartcard naar digitale televisie gekeken kan worden, en dus ook met Windows Media Center.

Reacties zijn gesloten.