Mijn HTPC

Behuizing
De computerbehuizing is een zilverkleurige OrigenAE model S14V. De OrigenAE behuizingen gebruiken een VFD via IRTrans en met deze software kan informatie weergegeven worden over bv. de track van een muziekbestand die je speelt, of de TV zender waar je naar kijkt, etc.  OrigenAE S16V

De power supply (PSU) is 350 Watt en dus ruim voldoende voor de hardware. Verder zit er nog een superstille FAN op de CPU zodat je in het geheel geen (irritant) geluid uit dit systeem hoort van een of andere cooling. En uiteraard is de SSD geluidloos.

Blu-Ray
Voor de blu-ray speler heb ik gekozen voor software van Arcsoft, Total Media Theatre. Deze interface wordt automatisch getoond op het moment dat je een blu-ray schijf in de speler plaatst en kan geheel bedient worden met de media center afstandsbediening.

De overige (rand)apparatuur die gebruikt wordt voor deze mediacenter:

 • Marantz AV-receiver, model SR6008
 • Marantz SA-CD/Blu-ray speler, model UD5007
 • iFi Nano iDSD DAC
 • Panasonic Plasma TV, model TX-P42G20E
 • B&W luidsprekers front, model 805 Signature Series (stereo)
 • JBL luidsprekers en subwoofer (surround)
 • X-10 domotica apparatuur via CM11a (verlichting en verwarming)

Geluid via de Marantz AV-receiver
Muziek klinkt nog altijd het beste in stereoweergave, eigenlijk zoals het bedoeld is tijdens het opnemen. Films wil je meer ‘beleven’ en daarvoor is een 5.1 surround opstelling beter dan stereo. Om dit mogelijk te maken heb ik voor de muziek een paar flinke front-speakers aangeschaft en voor de 5.1 opstelling een paar extra kleine luidsprekers voor center, links- en rechtsachter. Ook een subwoofer voor de lage tonen wordt aangesloten aan de Marantz die hiervoor een speciale poort heeft. De keuze voor deze versterker is om de WAF factor te verhogen want naast talloze connectiviteitsopties en DTS-HD, Dolby True HD verwerking heeft deze receiver vrijwel onbeperkte mogelijkheden voor netwerkstreaming. Nu kunnen wij zowel genieten van Apple Lossless, Gapless, FLAC HD 192/24, AirPlay als van services zoals Spotify en internetradio.

Marantz SR6008

Luidsprekers
Voor het genieten van de muziek, van de platenspeler en de SA-CD speler maar zeker ook de lossless bestanden vanaf de server, hebben we B&W luidsprekers gekozen. En dan niet grote vloerstaanders maar het meer bescheiden 805S ‘boekenkast’ model. De grotere modellen van B&W hebben meer power nodig dan onze huidige versterker kan leveren, vandaar dit minder eisende model. Maar dan wel de signature series met de Grey Tiger Eye’s painting!

 

bwspeaker 805

SA-CD speler
Om de mogelijkheid te behouden voor het afspelen van SA-CD’s hebben wij de Marantz SA-CD speler UD5007 aangeschaft. Deze speelt tevens Blu-Ray en via de netwerk-aansluiting zijn streaming-diensten zoals Netflix en Youtube beschikbaar.

UD5007

DAC
Om de digitale muziek vanaf de Windows Home Server nog beter tot zijn recht te laten komen, heb ik ervoor gekozen om een Digitaal naar Analoog Converter (DAC) te plaatsen tussen de Windows Media Center en de Marantz versterker. Het is een iFi Nano iDSD DAC geworden die ook de DSD-bestanden kan verwerken. Daarmee is het hoogst mogelijke aan audio-kwaliteit haalbaar geworden.

iFi Nano

Windows Home Server
Voor het opslaan van mediabestanden en het distribueren van het TV signaal, heb ik het volgende systeem:

 • Windows Home Server 2011 met 4Tb opslag
 • Digital Devices DVB-C Dual tuner

WHS

Tevens maakt Windows Home Server elke nacht automatisch een backup van alle aangesloten computers (tot op ‘bare-metal‘ niveau) en heeft een fraaie web-interface om toegang te kunnen geven voor het extern raadplegen van de mediabestanden. Ook de televisie-streams kunnen extern bekeken worden via een web-browser.

Digitale Televisie
De installatie van WHS 2011 wordt hier uitvoerig besproken. Om TV te kunnen kijken of op te kunnen nemen, hebben we uiteraard TV tuners nodig. Ik heb gekozen voor de Digital Devices DVB-C tuners en om deze in de Windows Home Server te plaatsen. Daarvoor hebben we software nodig van DVBLogic. Op hun website wordt uitgelegd hoe je dit moet installeren. Wel  heb je deze BDA_functie nodig, voordat je DVBLogic installeert.

 

 

 

 

 

 

 

 

De connector voor WHS wordt op de mediacenter geïnstalleerd via de url http://[servernaam]/connect, zie ook ‘Aanmelden aan server‘.
Het voordeel van het aanmelden aan de server is de automatische backup die ’s nachts gemaakt wordt van de mediacenter. (en alle andere clients in ons home-netwerk) Daarnaast worden de media-bibliotheken voorzien van de media die op de home server staan, met uitzondering van de speelfilms, die moeten we handmatig toevoegen.

Films
Nou, dan denk je dat alles werkt, TV doet het, audio werkt, dus, tijd om even een filmpje te kijken. Er staat een aardige verzameling films op de server, ingepakt in VOB, AVI en MKV bestanden, en we kiezen voor een leuke James Bond… geen beeld… de video ondersteuning voor dit formaat is niet geïnstalleerd! Wat nu? Nu blijkt dat MKV bestanden eerst gesplitst moeten worden zodat Windows weet welke codecs video en welke codecs audio verzorgen, dat moet ik dus zelf ergens vandaan halen. Gevonden op Internet: Haali Splitter via Shark007 Code Pack. Deze geïnstalleerd en ook de films in MKV kan ik nu bekijken.

AfstandsBediening
Sinds de kleine MSI heb ik altijd een Microsoft afstandsbediening gebruikt die een IR ontvanger via USB gebruikt. Nu loop ik tegen het volgende probleem aan:

 • TV en Films kijken via de mediacenter: versterker op digitaal-1 want films zijn vaak in Dolby Surround 5.1 uit, ook de HD TV uitzendingen.
 • Muziek luisteren via de mediacenter: versterker op analoog, want (stereo)muziek wil ik via de DAC luisteren.
 • Radio luisteren: dit kan heel eenvoudigst via de Marantz tuner
 • Youtube, Twitter e.d. kijken: daar heeft mijn TV zgn. widgets voor, ‘Viera Cast’. Het geluid gaat dan via glasvezel van de TV naar de 2e digitale ingang van de Marantz. Dit geldt trouwens ook als ik TV wil kijken via het TV-toestel.

Al met al dus veel afstandsbedieningen en instellingen… dat kan eenvoudiger. Met de Logitech Harmony 1100! Deze afstandsbediening werkt met de USB ontvanger van Microsoft en is eenvoudig in gebruik. Via de web-interface van Logitech is het geheel naar eigen inzicht te programmeren en hij vervangt alle andere afstandsbedieningen. Alle bovenstaande scenario’s staan nu dus in deze afstandsbediening en daarmee is tevens de WAF omhoog gegaan!.

Domotica
Mijn domotica wordt aangestuurd mbv een CM11 module en de software die zo mooi past in Windows Mediacenter is van ExDomus. Dit bedrijf bestaat niet meer en nieuwe licenties voor de software zijn niet meer te krijgen. De software werkte op dit nieuwe moederbord niet meer maar gelukkig is via de eigenschappen van de netwerk-adapter het MAC-adres te wijzigen. Mijn router had nog het adres van mijn oude adapter (moederbord) en deze heb ik overgenomen in de nieuwe onboard netwerk-adapter. De software maakt voor zijn licentie-versleuteling namelijk gebruik van dit adres en het start nu dus weer op ;)

Verlichting en verwarming
Met behulp van X-10 apparatuur kan ik een aantal lampen in huis aan of uit zetten via de mediacenter. Via zgn. scenes is ingesteld dat als het buiten donker wordt, het licht in de woonkamer aangaat op sfeerverlichting. Ook de verwarming is inmiddels via X-10 te besturen (zelfs op afstand via de mobiele telefoon) en ’s morgens gaat de verwarming aan voordat we opstaan zodat het huis aangenaam is als we uit bed komen. Hiervoor is een X-10 controle unit, de CM11, aangesloten aan de seriele poort van de mediacenter en een softwareprogramma van ExDomus wordt gebruikt voor de configuratie. Alles is met de afstandsbediening via Windows Mediacenter te besturen. Dit, in combinatie met het alarm-systeem, maakt de huis-automatisering compleet.

 

mediacenter

Reacties zijn gesloten.